Južna Afrika povući će se iz Međunarodnog krivičnog suda

Dokument kojim se potvrđuje plan povlačenja, potpisan od ministrice za međunarodne odnose Maite Nkoana-Mashabane, objavio je dopisnik iz Ujedinjenih nacija državne televizije SABC.

U pismu naslovljenom kao “Instrument povlačenja” navodi da je Južna Afrika “ustanovila da  njene obaveze po pitanju mirnog rješenja sukoba  nisu u skladu s tumačenjima koje je davao Međunarodni krivični sud”.

Odluka je uslijedila nakon prošlogodišnjeg spora kada je Južna Afrika omogućila sudanskom predsjedniku Omaru al-Bashiru da posjeti zemlju kako bi prisustvovao samitu Afričke unije uprkos činjenici da je ICC za njim izdao potjernicu.

Južna Afrika tada je tvrdila da on uživa imunitet kao šef države članice. Južna Afrika je potpisnica deklaracije ICC-ja, kojom se traži da se Bashir uhapsi zbog navodnih ratnih zločina povezanih sa sukobom u sudanskoj regiji Darfur. 

Predloženo južnoafričko povlačenje iz Međunarodnog krivičnog suda pokazuje zapanjujuće zanemarivanje pravde od zemlje koja je dugo smatrana globalnim liderom u iskazivanju pravde za žrtve najtežih zločina, navodi u saopćenju Human Rights Watch (HRW).

Bitno je i za Južnu Afriku i za regiju da se taj zahuktali voz uspori i da se južnoafričko teško stečeno naslijeđe solidarnosti sa žrtvama masovnih zločina obnovi , navodi HRW.

U ovom je mjesecu Burundi saopćio da će se povući iz suda, a Namibija i Kenija također su najavile takvu mogućnost.

Neke afričke vlade tvrde je ICC, uspostavljen u 2002., pokazao postkolonijalnu pristrasnost prema nekim od čelnika kontinenta, prenosi AFP.

(FENA)