Kad mektepska djeca vakufe vrijeme

Dvadesetak učenika sa svojim roditeljima vrijedno je radilo na čišćenju i uređenju avlije najmonumentalnije džamije u Mostaru i mektepskih prostorija, potom svako od njih zasadio je svoj sezonski cvijet u centralnoj džamijskoj sofi. Druženje je nastavljeno zajedničkim doručkom s roštilja.

„Mogli smo naručiti ćevape za svu djecu. Imamo vrlo darežljivih džematlija ali smo željeli da se što više i neposrednije družimo. Prije svega cilj nam je da se danas roditelji, djeca i mualimi svi zajedno druže i upoznaju, da na taj način oživimo Karađoz-begov vakuf.“, rekao nam je ef. Delić.  

Danas posađeni cvjetovi ili posađene biljke na ovakav način svoje posebne plodove, kako je to metaforično prokomentirao glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Suljo ef. Cikotić, dat će u dženetu.

„ Od nas Allah dž.š. traži da radimo. Ukoliko ustrajete, vaša zajednica, u kojoj odrastate, će znati prepoznati vaše dobročinstvo, a krenuli ste na vakat da ukrašavate ambijent i životni prostor“, istakao je ef. Cikotić dodavši kako je u aktuelnom vremenu pozitivno djelovanje najbolji odgovor na priče o svim društvenim negativnostima. Ovaj jedinstven gest, kako je kazao, trebao bi biti primjer i drugima kao potvrda ljubavi prema vjeri, domovini, gradu i svojoj mahali.

Na kraju su svi zajedno posjetili Karađoz-begove vakufe u gradu. Zahvaljujući srdačnosti i podršci džematlija koji prate rad ovog mekteba narednih sedmice učenici i njihovi roditelji će posjetiti kraljevski grad Jajce.