Kada Hotić o asanaciji stratišta Kravica: Oni koji ne spriječe zatiranje tragova, sudionici su u novom zločinu

Betonski montažni hangar koji je pripadao Zemljoradničkoj zadruzi Kravica po izgradnji je korišten za čuvanje poljoprivrednih proizvoda, a u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu objekat je agresoru, Vojsci RS-a, poslužio kao logor.

Hangar Kravice bio je mjesto jednog od najbrutalnijih masakara tokom genocida u Srebrenici.

Bošnjaci su u Kravici zatvarani i ubijani na monstruozan način. S obzirom na broj žrtava, počinioci su bagerom razvalili zid da bi proširili ulaz, i onda su žrtve bagerom tovarili na kamione i odvozili u masovne grobnice.

Kadi Hotić je u Kravici ubijen brat Mustafa Đilović. Kako kaže, zbog asanacije Zemljoradničke zadruga Kravica je ogorčena.

– Moj brat se pokušao spasiti. Iz Srebrenice je otišao 11. jula. Uhvaćen je i ovdje ubijen. Ovdje mu je odstranjena glava, a karlične kosti su mu smrskane. Na njegovim kostima nije bilo tragova od metaka, tako da je zgnječen i glava mu odrubljena. U ovoj hali završio je među 1.313 osoba – ispričala je Kada Hotić za Preporod.info.

Dodala je da je njen brat bio porodičan čovjek. Iza njega je ostala supruga i dijete.

– Muž, sin, još jedan brat, sve je to otišlo u smrt, ali barem se ta stratišta ne diraju. U Kravici žele da prikriju zločin. Ta mjesta trebaju biti zaštićena, zaštićena na neki način da se ne skrnave, tragovi od metaka moraju biti sačuvani i ostati kao opomena i trajno sjećanje na zlodjela – naglasila je Hotić.

Poručila je da nadležni u BiH, političari, OHR, međunarodna zajednica moraju osuditi prikrivanje zločina u Kravici.

– Ogorčeni smo da se brišu tragovi zločina. Aušvic je sačuvan, tako trebaju i sva stratišta koja su značajna i svjedoče genocidu u Srebrenici, kao što je hala poljoprivredna zadruga gdje streljano 1.313 osoba. Strašno je da su bratunačke vlasti dozvolile da se to sanira, da se tu napravi neki proizvodni centar za nekakav rad. Zar se može na takvom mjestu uopšte nešto planirati, zar se može taj trag obrisati koji je zabilježen i u Haškom tribunalu, presuda je donesena za genocid? Pitam se i gdje su naše institucije da dignu svoj glas, da se radovi zaustave? Odgovornost je na svima, a ako to ne urade sudionici su u novom genocide i zločini koji se provodi nad žrtvama. To je zločin nad zločinom, oni to slobodno rade a niko to ne sprječava – poručila Hotić.

Potcrtala je da u trajnom sjećanju mora ostati kako su žrtve tu ubijene na mosntruozan način, a da im niko nije pomogao.  Podsjetila je da je Zakon za nestale osobe donesen na državnom nivou, ali da njegova primjena nije zaživjela. 

– Otjerani su u smrt, mašinama su pokupljenja njihova tijela, rasturena i razvučena po raznim lokalitetima u masovne grobnice a danas se brišu tragovi. Gdje god smo godinama tražili u RS da stavimo obilježje na mjestu masovnih egzekucija nije nam dozvoljeno. Sada očekujemo da nam neko pomogne jer smo već na izmaku snaga. Proteste nećemo organizovati, više maltretirati ove uboge žene koje su povrijeđene do dna, koje ne mogu više… To je ponovno genocid nad genocidom, jer uništavaju dokaze da je počinjen genocide. Vidjet ćemo ko će reagovati i to zaustaviti – zaključila je Hotić.

(A.N./Preporod.info)