Kakanj: Sedamnaest godina uz Kur'an

 

Naime, ideja i dobar nijet nastali prije sedamnaest  godina dali su i svoje plodove. Kako je i kazao na samome početku glavni imam medžlisa IZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković: „ Nijet i cilj prije sedamnaest  godina bio nam je da se okupimo  uz Kur'an i suru Merjem, ovu kako je mnogi nazivaju ludu noć provedemo u ibadetu,  i istinu o Isa a.s. prenesemo kako mi vjernici i vjerujemo, evo danas hvala Allahu vidimo na šta je ovaj projekat izašao da imamo već problem gdje održati manifestaciju, jer je svaki prostor pretjesan da primi one koji su istinski zaljubljenici Kur'ana  i duhovnih vrijednosti, bez obzira što je večeras išao i direktan Tv prenos opet ste tu da date podršku ovoj ideji i projektu, hvala vam svima i molim Gospodara da vas nagradi za trud i zahmet.“  Pored izvrsnih karija i učaća Kur'ana ovogodišnja manifestacija je bila podržana i posjetom Sarajevskog muftije dr. Enes ef. Ljevakovića.

U svom dersu muftija Sarajevski je čestitao organizatorima na odličnoj organizaciji  te prisutnima na tome što su izabrali da budu istinski zaljubljenici u Kur'an i izabrali dobro, u noći zla i poroka.“Vaše večerašnje prisustvo i tišina dok se uči Kur'an svjedoči vašu vjeru i predanost istinskim i pravim vrijednostima, a ne kao što čujemo ovih dana kolko se pojedini kvazi intelektualci bore da ospore našoj omladini, studentima da u demokratskom društvu imaju pravo na sedmični namaz, nezamislivo je kolika se haranga digla protiv ove odluke. Ova manifestacija je potvrda da samo predanim i ustrajnim radom doleze i rezultati za koje se trebamo svi boriti, jer će nas dragi Bog za to pitati. Najbolji učitelj i primijer nam je časni poslanik čiji rođendan obilježavamo ovih dana, da on nije strpljivo , planski i uporno radio i borio se za istinske vrijednosti, pa zar bi i mi danas bili sretni u dinu i islamu. Allah vas nagradio i pomogao drage vjernice i vjernici.

„Svojim glasovima ukras ovogodišnje manifestacije bili su hafiz Mo'utesam billah Al-Aseli koji je svojim učenjem Kur'ana i ilahija sve prisutne ostavio bez daha, nažalost hafiz Mo'utesam je na manifestaciju došao iz Svajcarske kao muhadžir a ne iz rodne Sirije. Hafiz Hikmet Akča iz Turske je u stilu pravih majstora turskog mekama ukrasio ovu manifestaciju. Medžutim ništa nisu zaostajali i naše bosanske karie i učaći hafiz Anes ef. Mulić, Resul ef. Alić i  Ahmed ef. Alili. Sa najljepšim ilahijama i kasidama prestavili su se hor imama Gazi-Turali beg iz Tuzle te mladi Bilal Zukan i Faris Berbić. Večer Kur'ana je bila i završnica cjelomjesečne manifestacije „Salavat tebi, Poslaniče“ u kojoj je na prostoru medžlisa IZ Kakanj održano preko šezdeset i pet manifestacija i programa. Da Allah kabul učini trud onih koji se trude !