Kakanj: Veliko klizište obrušilo se na stambene objekte


Prema prvim službenim informacijama prilikom pokretanja klizišta, u ulici Prvog maja, dugačkog oko 150 metara i 500 metara širine, došlo je do rušenja i zatrpavanja tri stambena objekta.

Tom prilikom bile su ugrožene 23 osobe, od koji se njih 19 uspjelo na vrijeme izvući iz objekta, dok su dvije žene i dvije djevojčice ostale zarobljene pod ruševinama.

U akciju spašavanja kakanjskim vatrogascima je pomogla jedna grupa Čete za spasavanje Rudnika mrkog uglja Kakanj.

Oni su brzom zajedničkom akcijom uspjeli izvući tri preživjele osoba kojima je zatim pružena pomoć u Domu zdravlja Kakanj, nakon čega su prebačene u zeničku bolnicu.

Radi se Sadiki M. i maloljetnim djevojčicama B.M. i M.K., koje se, prema prvim informacijama, nalaze van životne opasnosti.

Nažalost jedna žena, radi se o Samiri Kovačević, je zadobila teške tjelesne povrede i ona je podlegla prije nego su spasioci pristigli do nje.

Nakon pokretanja klizišta, koje je ugrozilo živote 23 osoba pojavila je provalija duboka oko 50 metara, a radi se o lokalitetu “Kamare”, u dijelu naselja Bare, koje je ugrozila takozvana “rudnička jalovina”, koja je na ovom mjestu odlagana prije pedesetak godina.

Za 19 članova ugroženih porodica, kojima je u tri uništene barake ostala sva imovina, odmah je bio osiguran prinudni smještaj u obližnjoj osnovnoj školi, ali su sve prihvaćene od rodbine i prijatelja gdje su našle privremenu zaštitu.

“Sve spašene osobe su trenutno zbrinute i tokom dana će se odlučiti o daljnjim aktivnostima vezanim za ovu nesvakidašnju nesreću”, saopćeno je Agenciji Fena iz nadležne slube Općine Kakanj.

Na mjesto ove prirodne nesreće pristigle su ekipe Federalne civilne zaštite, koje zajedno sa ostalim spasilačkim ekipama pretražuju ovaj lokalitet.

Uviđajne i istražne radnje o ovoj nesreći su u toku.

(Fena)