Kakav nastavnik treba današnjem učeniku?

Date:

Online platforma sa digitaliziranim sadržajima iz Islamske vjeronauke nastavila je nizati uspjehe. Nakon što je platforma od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo proglašena za pet najboljih u kategoriji srednjih škola, njen autor, profesor islamske vjeronauke mr. Semir Salihović dobio je još jedno priznanje te bio nominovan za nagradu za inovativne nastavnike, najvrednije priznanje među edukatorima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

– Ljudi danas generalno, a posebno mladi, ne čitaju živu knjigu, ne čitaju knjige uopće, ali i ne znaju kako do njih doći. Razlog je taj što nove generacije učenika koje odgajamo i obrazujemo, primarni izvor stjecanja informacijama i znanja – knjigu, zamijenile su društvenim mrežama i google aplikacijama, što bi u osnovi trebao ostati sekundarni izvor.

Zbog toga sam odlučio brojne sadržaje i literaturu učenicima učiniti dostupnim na mobitelu s ciljem vraćanja primarnom izvoru. Jer, tradicionalni način poučavanja uopće ne motivira učenike da tragaju za znanjem. Oni naprosto žele učiti putem inovativnih metoda i dodatnih rješenja – kaže Salihović za Preporod.info.

Novi modeli poučavanja

Cilj predmetne inovacije, ističe Salihović, jeste osavremeniti nastavni proces. Osim toga, ovo je 21. vijek i sve razvijene zemlje svijeta, kojima je stalo do unapređenja sistema odgoja i obrazovanja, nastoje iznaći nove modele poučavanja.

Prema tome, rješenje vidim isključivo, naglašava profesor Salihović, u borbi protiv tiranije normativnih koncepata, prilagođavanju i nadogradnji, odnosno cjeloživotnom učenju.

– Predmetna praksa predstavlja put ka reformi sistema odgoja i obrazovanja kod nas, jer, kao takva, učenicima osigurava sve nastavne cjeline i nastavne jedinice predmeta u digitaliziranoj formi, kao i izbor da uče iz više različitih izvora, shodno vlastitim interesima. Pored toga, prilagođena je online i standardnom okruženju u nastavi. U ambijentu učionice, učenici nemaju zadatak bilo šta bilježiti u sveske, jer, gotovim nastavnim sadržajima pristupaju putem svojih mobitela. Vratiti im se mogu bilo kada i na svakom mjestu – nebrojeno puta – govori Salihović o prednosti online platforme.

Ističe da osim profesora i učenici na nastavu dolaze spremni, jer, prethodno pročitaju nastavne sadržaje, te nastavni sat poprima oblik konstruktivnog dijaloga utemeljenog na kritičkom promišljanju i recenziji sadržaja, na izražavanju vlastitih stavova, ali i diskusiji. Sve to kod učenika razvija osjećaj prihvatanja, uvažavanja i kompetentnosti.

Na kraju, i sam nastavnik je dobio novu ulogu. U cijelom procesu on postaje mentor koji vodi učenika putem vlastitog istraživanja, dok učenik izrasta u stručnjaka za određenu temu od kojeg drugi mogu učiti, što učenici pokazuju i kroz digitaliziranje vlastitih predavanja.

– Konačno, u takvom modelu učenicima nastava postaje interesantnija, profesori sebi olakšavaju posao, a znanje koje učenici postižu snagom vlastitog uma – na njima prihvatljiv način, ne manjka. Mislim da je to izlaz i put kojim se trebamo kretati – smatra Salihović.

Uloga mladih

Govori kako je islamska vjeronauka važna za duhovni razvoj djece i omladine te je integrirana u opće odgojno-obrazovne ciljeve demokratske škole, a svojim sadržajima predstavlja dio odgojno-obrazovnog sistema Bosne i Hercegovine i svrha joj je da komplementarnim djelovanjem sa drugim školskim predmetima promovira cjelovit i sistematičan odgoj svih učenika na načelima korelacijsko-integrativnog učenja. 

Kao autonoman školski predmet, islamska vjeronauka omogućava učenicima autentično i sistematično upoznavanje, čuvanje i razvijanje njihovog vjerskog i kulturnog identiteta, promovirajući, istovremeno, dijalog i toleranciju u odnosu na različite ljude, svjetonazore, religije, konfesionalna i kulturna izražavanja – kaže Salihović.

Za sve nas danas, važne su mlađe generacije, kaže Salihović ističuči da su u tom smislu pogotovo važni oni koji ih odgajaju i obrazuju, jer oni su najvažniji subjekt ljudske povijesti, zato što stvaraju bolje i pravednije društvo. 

– Svim izazovima nastave u suvremenosti, prosvjetni radnici generalno, ne mogu odgovoriti u potpunosti, ali se mogu prilagođavati vremenu. Uvjeren sam da profesori islamske vjeronauke u tom procesu prednjače. Važan izazov koji konkretno pred njima stoji jeste, kako govoriti o vjeri modernim, instagram generacijama – naglašava Salihović.

Moramo biti vrlo realni, govori on, i nove generacije suočiti s realnošću. Prije svega, ne nastupati prema njima, što se nažalost nerijetko čini, da na nastavnom satu držimo vaz, jer najnovija istraživanja pokazuju da instagram generacije aktivno mogu pratiti tek deset minuta.

– Osim toga, novi trendovi u njihovim životima zahtijevaju od nas samih potpuno nove pristupe u komunikaciji s njima. Jer, mi živimo u svijetu moderne kulture, koja ima svoje izuzetno značajne vrijednosti, ali, dakako, i strašne izazove pred kojima mlađe generacije stoje, a koji u modernoj kulturi strahovito utječu na dehumaniziranje svijeta i čovjeka – ističe mr. Salihović. 

Također, važno je baviti se i izazovima modernog vremena naspram neefikasnog obrazovnog sistema u državi, koji čeka na reformu. Jedan od problema tog sistema Salihović detektira u načinima prenošenja znanja karakterističnim za naše podneblje. 

– Mišljenja sam da najveću odgovornost za loša obrazovna postignuća naše djece nose oni koji educiraju nove generacije. Ne svi, ali zasigurno velika većina onih, koji i dalje čuvaju tradiciju krede, table i diktiranja. Njihove metode i oblici rada nisu doživjeli nikakve promjene. Sve je isto kao što je bilo i prije pedeset, stotinu godina. Mi moramo učeničke sveske nadograditi oruđem u rukama učenika – mobitelom, a klasične table – pametnim tablama – kaže Salihović.

Ističe da ocjenjivanje negativnim ocjenama u prvom redu, treba zamijeniti novim šansama, a udžbenike i knjige prilagoditi PDF formama. Umjesto klasičnog načina poučavanja, učenike voditi procesom istraživanja u kojem imaju pravo na kritičko mišljenje i suprotan stav.

– Zbog toga sam u godinama pandemije Covid-19 kreirao i web platformu s digitaliziranim sadržajima predmeta, putem koje djeca širom BiH mogu učiti na potpuno drukčiji način, a pristupaju joj „klikom na link“ preko svog mobitela, tableta, laptopa ili računara. Teški ruksaci im više nisu potrebni – kaže za kraj mr. Salihović.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related