Kako koristiti vakufe – Primjer MIZ Janje: Obrađuju 200 dunuma zemlje

Date:

Jedan od medžlisa koji mogu biti primjer kako da se iskoriste mogućnosti vakufa jeste Medžlis Islamske zajednica (MIZ) Janja. Ovaj medžlis raspolaže sa 200 dunuma obradivog zemljišta, od čega 100 dunuma obrađuje Medžlis, a preostalih 100 dunuma izdaju u zakup.

Rezultati rada na vakufskim parcelama su itekako vidljivi, a plodove tog rada osjete mnogi.

– S obzirom da je prvi val iseljavanja krenuo još 2006. godine i predviđajući da će se taj trend nastaviti i u budućnosti, odgovorni ljudi su počeli razmišljati o načinu funkcionisanja medžlisa ukoliko bi došli u situaciju da iseli veliki broj stanovništva. Imajući u vidu i da smo povratnički medžlis, odlučili smo 2009. godine uraditi strateško planiranje rada MIZ Janja za narednih 10 godina. Jedan od zaključaka bio je da se pokušaju iznaći načini na unapređenju vakufa koji ima veliki potencijal na podučju našeg medžlisa. Narednih pet godina radili smo na pripremi i realizaciji ovog projekta prvenstveno razmišljajući o tome na koji način nabaviti najneophodniju poljoprivrednu mehanizaciju. Hvala Allahu, 2014. godine smo uz pomoć Tike i Crvenog polumjeseca nabavili dva traktora kao i ostale potrebne priključke – kaže za Preporod.info glavni imam MIZ Janja hafiz Omer-ef. Camić.

Pomažu i druge

MIZ Janja već šest godina realizuje projekat “Unapređenje vakufske imovine”. U početku su vakufsko zemljište zasijali žitaricama, a prije tri godine u saradnji sa zadrugom Agrofarmer, fabrikom Semberka u Janji, Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica, te Vakufskom direkcijom počeli sa zasadima krompira.

– Uvidjevši da je u zasadima krompira veliki potencijal i finansijska korist odlučili smo nastaviti i više se posvetiti uzgoju ove kulture. Ova godina je bila izuzetno uspješna posebno kada je riječ o uzgoju krompira. Sa vakufa MIZ Janja ove godine smo uspjeli ubrati oko 40 tona pšenice, 12 tona kukuruza i oko 80 tona krompira. Možemo samo zahvaliti Allahu na blagodatima i vremenskim prilikama, posebno kada imamo na umu da smo imali bojazan na početku prošle godine koja je obilježena pandemijom – kaže hfz. Camić.

Cilj ovog projekta je bio, prije svega ekonomska stabilnost Medžlisa. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, govori glavni imam Camić, sticano je i iskustvo pa samim tim su i ideje napredovale i rezultati se povećavali.

– U ovaj projekat uključili smo Odjel za brak i porodicu MIZ Janja, kao i Mrežu mladih. U prilici smo pomoći i drugima. Do sada smo pomoć pružali odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice u vidu zekata na poljoprivredne proizvode, a od prošle godine i organizacijama koje se bave humanitarnim radom. Kada je riječ o pomoći u ovoj godini dio naših proizvoda usmjerili smo medresama u Banja Luci i Tuzli, Studentskom centru Islamske zajednice u Sarajevu, te igraonici Vildan i narodnoj kuhinji Hasna u Janji. Ukupno smo ove godine podijelili u brašnu i krompiru oko 13 tona – kaže Camić.

Velike mogućnosti

Nadležni u MIZ Janja ne staju na ovome, već pokušavaju dodatno unaprijediti rad na spomenutim vakufskim parcelama.

– Što se tiče garažnog prostora za mašine i priključke, od Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS smo dobili donaciju te izgradili garažni prostor koji je snabdjeven strujom i video nadzorom. U skorije vrijeme smo nabavili agregat kao i tifon za navodnjavanje, jedan jači traktor sa plugom za četiri brazde, jednu roto drljača ukupne vrijednosti oko 70.000 KM, što će nam poslužiti za obradu većih površina. Također smo kupili dodatnih devet dunuma zemljišta u blizini naših parcela, nešto iz zamjene slabo korištenog zemljišta za plodnije zemljište, a sredstva koja su nam za te svrhe bila potrebna smo obezbijedili od prodaje gore pomenute parcele, vlastitih sredstava, a dio sredstava su nam donirali Muftijstvo tuzlansko i MIZ Sarajevo, te koristim ovu priliku da im srdačno zahvalim – govori predsjednik Medžlisa Husejn Camić.

On s ponosom ističe da je ovaj vakuf prepoznatljiv kako po kvalitetu obrade tako i po prinosima, ali i izgleda i pristupa parcelama, jer se vodi računa da parcele ne zarastaju u korove te da se putni pojas čisti na vrijeme od korova kao pozitivan primjer drugima

– Kada su u pitanju prinosi napominjem da se možemo pohvaliti nadprosječnim prinosima te smo u mogućnosti da pomognemo od zekata na poljoprivredne proizvode one kojima je taj vid pomoći potreban. Sve to činimo uz saglasnost Muftijstva tuzlanskog i Vakufske direkcije koja nam je veliki oslonac u našim aktivnostima oko korištenja vakufske imovine MIZ Janja – ističe predsjednik Camić.

Što se tiče unapređenja vakufa MIZ Janja predsjednik Camić govori da su voljni krupnim koracima ići naprijed. On smatra da uz pomoć viših nivoa rukovođenja IZ u BiH i drugih, kao što su ministarstva za izbjeglice i raseljena lica oba entiteta, mogu svoje planove ostvariti i unaprijediti iskoristivost vakufa do zavidnog nivoa.

Glavni imam Camić ističe da dosadašnji rezultati pokazuju da MIZ Janja može biti urnek kako koristiti vakuf.

– Prije deset godina kada smo zajedno sa MIZ Bijeljina došli na ideju o pokretanju ovog projekta, i danas, nakon šest godina realizacije i promocije projekta unapređenja vakufske imovine ponosni smo na činjenicu da mnogi džemati i medžlisi razmišljaju o tome kako da iskoriste svoj vakuf. Dobri primjeri su džemat Careve džamije u Sarajevu i mnogi drugi medžlisi koji su ove godine zasijali svoje vakufske površine. Koliko je vakuf značajan govori i činjenica da su mnogi gradovi nastajali upravo zahvaljujući vakufu. Molim Boga da svima nama podari snage, strpljivosti i želje da unaprijedimo vakuf, jer on može dati nemjerljiv doprinos u razvijanju Islamske zajednice, njenom jačanju i realizovanju njenih daljnih projekata. Udruživanjem svih organa Islamske zajednice i drugih institucija naše zemlje, možemo pomoći ne samo održivom povratku, nego i sigurnom opstanku Bošnjaka na ovim prostorima, kao i razvijanju kako ovog, tako i mnogih drugih sličnih projekata – kaže na kraju za Preporod.info glavni imam Camić.

 (Alem Dedić/Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related