Kanada je uz BiH i osuđuje negiranje genocida

Date:

Foto: CP/Adrian Wyld

Kanada je uz Bosnu i Hercegovinu, odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i osuđuje pokušaje poricanja i namjernog tumačenja činjenica povezanih sa genocidom u Srebrenici, naveo je novi kanadski ministar vanjskih poslova Marc Garneau u odgovorima na pisma koje mu je uputio Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

U ovom pismu kanadski ministar je podsjetio da je Kanada historijski podržavala državu BiH i bosanski narod, da će to i dalje činiti, te da Kanada, kao član Vijeća za provedbu mira i kao prijatelj države BiH, podržava našu zemlju u njenom razvoju kao stabilne, ekonomski održive i multietnička demokratije u evroatlantskoj porodici.

Istakao je da je 11. juli je dan sjećanja i poštovanja, tokom kojeg Kanada odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici i počast preživjelima koji nastavljaju živjeti s bolnim sjećanjima na te tragične dane.

– Dva međunarodna suda potvrdila su genocid u Srebrenici, ali ima i pojedinaca koji i dalje promoviraju revizionističke priče o sukobu i negiraju ovu utvrđenu činjenicu. Vlada Kanade i dalje je odlučna da se privedu pravdi počinioci zločina u bivšoj Jugoslaviji i nastavit će da radi sa svojim prijateljima na osiguranju da se ovaj cilj ispuni i tako zaustavi nekažnjivost uz poštovanje prema žrtvama i boli i patnje preživjelih – naveo je ministar Garneau.

Podsjetio je da je u maju 2019. Kanada podržala visokog predstavnika za BiH dr. Valentina Inzka koji je u svom izvještaju generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija naglasio da komisije entiteta Republike Srpske za novo tumačenje događaja koji su se dogodili u Srebrenici i Sarajevu od 1992. godine do 1995. neće imati povijesnu vrijednost i neće pridonijeti istini, pravdi i pomirenju.

– Genocidu nije mjesto u našem svijetu. Niko se nesmije plašiti diskriminacije, progona ili nasilja zbog onoga šta je po nacionalnosti, vjeri, kulturi i tradiciji. Kanada će nastaviti težiti svijetu u kome su sva ljudska bića  jednaka u dostojanstvu i pravima. Kanada najoštrije osuđuje genocidna djela počinjena u Srebrenica i pokušaje njihovog poricanja – naveo je u kanadski miistar vanjskih poslova.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related