Kanem: U krizi ne smijemo zanemariti žene, djevojke, zdravstvene radnike

Date:

Agencija Ujedinjenih nacija za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA) solidariše se sa svima koji učestvuju u odgovoru na novi koronavirus (COVID-19), od medicinskog osoblja i volontera koji hrabro zbrinjavaju bolesne, do vozača autobusa i negovatelja koji su naglo bačeni na prvu liniju odgovora.

UNFPA tuguje uz sve veći broj onih koji su izgubili svoje najmilije u najvećoj svjetskoj zdravstvenoj krizi u stoljeću, saopćeno je iz Agencije.

– COVID-19 je iskušenje za međunarodnu zajednicu. Ipak, rad UNFPA s vladama, partnerima, agencijama i donatorima Ujedinjenih nacija se nastavlja i povećava. Planovi kontinuiteta aktivnosti postoje na svim razinama, a naša predanost služenju najugroženijima i najteže dostupnim osobama jača je nego ikad – kazala je izvršna direktorica UNFPA Natalia Kanem. 

Kanem naglašava da je i ova pandemija ozbiljno narušila pristup uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja koje mogu biti spasonosne i ugrozila sposobnost vlasti da reagiraju na rodno zasnovano nasilje, u vrijeme kada žene i djevojke te usluge najviše trebaju.

– UNFPA sarađuje s vladama i partnerima kako bi prioritetno odredili specifične potrebe žena i djevojaka, u skladu s našim ciljevima da se do 2030. godine zaustave nezadovoljene potrebe za planiranjem obitelji, zaustavi smrtnost majki koja se može spriječiti i da se zaustavi rodno zasnovano nasilje i štetne prakse – poručuje Kanem. 

Agencija je poslala apel donatorima da finansiraju njen odgovor na “COVID-19”, posebno za države sa slabim javnozdravstvenim i socijalnim sistemima, uključujući slabe države i države koje se suočavaju sa humanitarnim situacijama i trenutno predviđamo ukupne troškove od 187.5 miliona američkih dolara za 2020. godinu. Napori UNFPA su fokusirani na ojačavanje zdravstvenih sistema, nabavku i dostavu osnovnih potrepština za zaštitu zdravstvenih radnika, osiguravanje pristupa uslugama u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i rodno zasnovanog nasilja i promoviranje komunikacija o riziku i angažmana zajednica.

Kanem naglašava da je danas vrijeme za solidarnost, odlučnost i nesebičnost, te da postoje osobe za koje možda neće odmah biti očito, a koje su pod velikim rizikom usljed krize.

– Trudnice, kojima je potrebna antenatalna njega, ali ne znaju da li je sigurno da odu do klinike. Žene u nasilnim vezama koje su zarobljene u kući do daljnjeg i strahuju za svoju sigurnost. Desetci miliona osoba u izbjegličkim kampovima, koji odbrojavaju dane dok koronavirus ne dođe do njih, i za koje socijalno distanciranje jednostavno nije opcija. Starije osobe, među kojima su  mnogi zarobljeni u izolaciji, koji žude za socijalnom interakcijom, i koji su posebno ugroženi da ozbiljno obole od virusa – ističe Kanem. 

UNFPA pruža materijalnu podršku pogođenim zdravstvenim sistemima i štiti zdravstvene radnike i babice. U Kini, Iranu i Filipinima, Agencija je distribuirala osnovne higijenske i druge potrepštine najugroženijim skupinama i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim radnicima. U Moldaviji, je lansirala online nadzornu ploču zdravstvenog sistema koja pokazuje trenutačni broj slučajeva, podijeljen po lokaciji, spolu, starosnoj dobi i statusu trudnoće.

Kanem dodaje da je potrebno uraditi puno više od toga da bi osigurali da naintimnije, ali ipak suštinske potrebe žena i djevojaka u svijetu budu zadovoljene dok se budemo borili sa “COVID-19” u narednim mjesecima, koji će biti izazov za sve nas. UNFPA je u smjernicama objavljenim na web stranici izložio sve što će biti potrebno uraditi u ovim oblastima.

Ova globalna nesreća zahtijeva globalni odgovor. Agencija poziva međunarodnu zajednicu da pomogne svima koji su pogođeni krizom, onima s “COVID-19” i onima koji su zarobljeni u izolaciji, kojima su uskraćene usluge koje im očajnički trebaju. 

(Fena)     

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related