Kasarna „Rajlovac“: Organizovan zajednički iftar za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

U organizaciji Vojnog muftijstva Islamske zajednice Bosne i Hercegovine noćas je priređen iftar za pripadnike Oružanih snaga BiH u kasarni „Rajlovac“ u Sarajevu. Suorganizatori iftara su bili Operativna komanda i Brigada taktičke podrške.

Ovo je petnaesti i ujedno posljednji zajednički iftar ovoga ramazana u organizaciji Vojnog muftijstva, a kojem je prisustvovalo oko 500 zvanica i pripadnika OS BiH, a među njima i vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, glavni imam Oružanih snaga BiH Nesib-ef. Hadžić, vojni imami, kao i generali Senad Mašović i Mirsad Ahmić, oficiri, podoficiri, uposlenici Ministarstva odbrane BiH i drugi.

Prije akšam-namaza i iftara u mesdžidu Kasarne proučen je i Jasin-i šerif.

– Mi smo u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane napravili dobre pripreme i odlučili smo da, uz odobrenje ministra odbrane i načelnika štaba, ove godine u svim našim kasarnama Oružanih snaga BiH, pored ostalih vjerskih aktivnosti, organizujemo i zajedničke iftare. Tako da smo zajedničke iftare i zajednička druženja s vojnicima, penzionisanim pripadnicima OS BiH, civilnim licima koja smo pozivali da nam se pridruže imali u Mostaru, Tuzli, Sarajevu, Banja Luci, Doboju, Bihaću, Travniku i drugim mjestima,  a ovaj večeras je kruna toga – kazao je muftija Pašalić.

Među pripadnicima Oružanih snaga je i kapetan Mirsad Dedić, koji ističe svrhu organizovanja religijskih aktivnosti u Oružanim snagama i značaj organizovanja zajedničkih iftara.

– Iftari u toku ramazana služe za druženje, zbližavanje i upoznavanje pripadnika Oružanih snaga, kako Bošnjaka muslimana tako i ostalih pripadnika koji rade i služe u Oružanim snagama BiH. Posebna je atmosfera za vrijeme mjeseca ramazana kada su u pitanju vjerske aktivnosti u Oružanim snagama kada je očekivano da se ljudi više posvete i duhovno prosvijetle – kazao je kapetan Dedić dodajući da ovakve prilike pripadnici Oružanih snaga iskoriste i za razmjenu iskustava, kako po pitanju vjerskih aktivnosti, tako i aktivnosti i posla u Oružanim snagama.

Brigadni imam Haris-ef. Hadžić je ovom prilikom podsjetio na vrijednosti zadnjih deset dana ramazana, u kojima se traga za noći Kadr, te pozvao na intenzivniji ibadet u tom periodu kao i izvršavanje obaveze sadekatu-l-fitra.

Prisutnima se obratio i brigadir Mirzet Lubenović, koji je izrazio nadu da će vojni iftari imati svoje mjesto i u budućnosti. Istakao je, pored ostalog, i vrijednost generacijske raznolikosti prisutnih na iftaru.

– Ovdje je dosta mlađeg kadra, što nam je zasigurno jedan garant da će se ova tradicija vjerskog segmenta u Oružanim snagama i dalje nastaviti, odnosno da ćemo graditi instituciju i Ministarstva odbrane i Vojnog muftijstva, a naravno i drugih konfesija, te se uzajamno podržavati i zajedno se okupljati kada je u pitanju bilo koji segment, bilo vjerski bilo vojni – poručio je brigadir Lubenović.

Na kraju je brigadni imam Hadžić zahvalio svima na prisustvu, posebno nemuslimanima koji su došli podijeliti radost iftara sa svojim kolegama.

(Hasan Hasić/ Preporod.info)