Kasseinov načelniku Općine Stari Grad Hadžibajriću dodijelio medalju “Abaia Kunanbaeva”

Date:

Generalni sekretar međunarodne organizacije turkijske kulture TURKSOY Dusen Kasseinov boravi u posjeti Sarajevu kao počasni gost ovogodišnjeg Međunarodnog festivala ”Sarajevska zima”, a danas je dodijelio medalju “Abaia Kunanbaeva” načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću u znak zahvalnosti zbog postavljanja biste kazahstanskog pjesnika i kompozitora Kunanbaeva u Starom Gradu 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom susreta upriličenog u zgradi Općine Stari Grad Kasseinov je medalju i certifikate uručio i počasnom konzulu Republike Kazahstan u Bosni i Hercegovini Amelu Dizdareviću i prof. Stijepi Gavriću, vajaru koji je napravio pomenutu bistu koja se nalazi na Bentbaši.

Hadžibajrić je izrazio zahvalnost Kasseinovu na posjeti kao i na medalji “Abaia Kunanbaeva”, dodajući kako očekuje da će odličnu saradnju nastaviti i u budućnosti.

Kasseinov je u ime naroda Kazahstana i u svoje lično ime izrazio zahvalnost zbog podizanja biste Kunanbaeva, jednog od najvećih kazahstanskih pjesnika u historiji kojeg mnogi nazivaju Shakespherom kazahstanske književnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakao je također kako TURKSOY pruža snažan doprinos u provođenju aktivnosti kojima se dodatno produbljuju odnosi među članicama ove međunarodne organizacije turkijske kulture.

Međunarodna organizacija turkijske kulture TURKSOY je jedan od počasnih gostiju ovogodišnjeg Međunarodnog festivala ”Sarajevska zima”. Kasseinovu je u sklopu ovogodišnjeg izdanja ”Sarajevske zime” uručena nagrada “Sloboda” za doprinos humanizmu, kulturi i borbi za ljudska prava i slobode.

Abai Kunanbaev (10. august 1845. – 6. juli 1904.) bio je kazahstanski pjesnik, kompozitor i hanefijski teolog i filozof. Važio je za kulturnog reformatora prema evropskim i ruskim kulturama na temeljima prosvjećenog islama. U literaturi se spominje i kao Abay Kunanbayev, a među Kazahstancima je poznat kao Abai.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related