Katar donirao 3,5 miliona eura za projekte Islamske zajednice

Date:

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i ambasador Katara u našoj zemlji Sultan Bin Ali Al-Khater sutra će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu potpisati izjavu o realizaciji dva projekta Islamske zajednice koje će finansirati Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Katar, ukupne vrijednosti od oko 3,5 miliona eura.

Riječ je o projektu kupovinu objekta na Baščaršiji koji će biti pretvoren u vakufski hotel u okviru Gazi Husrev-begove biblioteke, vrijednom 2.000.000 eura, te projektu kojim će biti dovršena izgradnja Islamskog centra i džamije u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Puračić u Lukavcu, za što će biti izdvojeno 1.458.403 eura.

Svečanost će biti održana s početkom u 12.00 sati.

Ovim činom postojeća dobra i bratska saradnja Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine sa Državom Katar biće dodatno unaprijeđena, s obzirom da se Katar već dokazao kao prijatelj našeg naroda i države.

Podsjećamo, između ostalog, da je za obnovu i izgradnju  Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu Vlada Katara donirala 8,8 miliona dolara, te da je nedavno, u maju ove godine, na Aerodrom Sarajevo sletio Boingov Dreamliner 787 iz flote Qatar Airwaysa, jedan od najvećih aviona koji je ikad sletio na ovaj aerodrom.

Tada je dopremljena vrijedna medicinska pomoć, sa visokosofisticiranom opremom za hirurške sale, kako bi se podržala nastojanja institucija naše zemlje u borbi protiv korona virusa.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related