Kilic: Izjava Bidena daleko od historijskih činjenica

Date:

Predsjednik Komisije za vanjske poslove parlamenta Turske Akif Cagatay Kilic komentarišući izjavu američkog predsjednika Joea Bidena u vezi dešavanja 1915. godine, kazao je kako je izjava daleko od historijskih činjenica.

Kilic je u saopćenju izrazio razočarenje zbog Bidenove izjave u vezi dešavanja 1915. godine.

Smatra kako je historiju 24. aprila 1915., međunarodni armenski lobi koristi kao sredstvo propagande koja je protivna pravu i istini. Smatra kako su Armenci i armenska dijaspora uložili velike napore i sredstva da tvrdnje o navodnom genocidu budu priznate u međunarodnoj zajednici.

– Armenski lobi koji ima značajnu izbornu snagu u SAD-u, desetinama godina ovaj stav čiji je cilj izvrnuti činjenice i u potpunosti ostvariti političke interese, radi na tome da ga usvoji i američka administracija, a poznata je činjenica da je i prije predsjedničkih izbora 2020. ove napore intenzivirao u Bidenovim redovima – rekao je Kilic.

Osvrnuo se i na stav Bidena za razliku od ranijih američkih predsjednika.

– Pitanje koje je potrebno prepustiti historičarima, a koje se koristi toliko neotesano kao politički materijal, više šteti Armeniji nego Turskoj – smatra Kilic.

Dodao je kako to što treće strane iskorištavaju ovo pitanje, najviše šteti Armeniji i njenom narodu.

Podsjetio je kako je u Prvom svjetskom ratu turski narod u Istočnoj Anadoliji patio najmanje koliko i Armenci.

– Armenske čete su divljački usmrtile na hiljade turskih seljana. To su dokazali i brojni dokumenti iz arhiva nekoliko država. A nije ostalo samo na tome. Armenci su 1921. usmrtili Talat Pasu u Berlinu, a armenski teroristi 1970-ih i 1980-ih 31 turskog diplomatu i njihove članove porodica – rekao je Kilic.

Osvrnuo se na suživot u Turskoj koji je i danas očuvan.

– Američkom predsjedniku Bidenu savjetujem da još jednom analizira u koje svrhe i ciljeve koriste ove današnje izjave. Ono što svaki put naglašavamo, jeste da je najispravniji pristup historijske događaje prepustiti nezavisnim historičarima, a ne da ih istražuju i analiziraju političari – rekao je Kilic.

Podsjetio je kako je Turska 2005. predlagala formiranje Zajedničke komisije za historiju, ali je Armenija odbacila prijedlog.

– Zbog toga je za nas neprihvatljiv pristup američke administracije. Ovaj stav je daleko od istine i odraz je snažnog unutrašnjeg lobiranja u SAD-u. Historija nikada neće oprostiti američkoj administraciji na nelegitimnoj izjavi koja je daleko od istine – rekao je Kilic.

Poručio je i kako je historija Republike Turske i njenog naroda sjajna i čista te da je ne mogu zaprljati ovakve neosnovane i obmanjujuće izjave.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related