Kina planira 8. aprila ukinuti blokadu Wuhana

Date:

Kineske vlasti 8. aprila planiraju ukinuti višemjesečnu blokadu grada Wuhana, odakle je u decembru prošle godine krenulo širenje novog korona virusa, javili su danas lokalni mediji.

Prema navodima novinske agencije Xinhua, lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj se nalazi Wuhan, proglasile su niz novih propisa koji se odnose na ublažavanje ograničenja kretanja u tom području.

Kineske vlasti su 23. januara grad od 11 miliona stanovnika stavile u karantin kako bi zaustavile širenje korona virusa.

Odluka o ublažavanju restrikcija došla je nakon što u gradu nije bilo lokalnih slučajeva zaraze korona virusom u proteklih pet dana. Međutim, u utorak je u gradu prijavljen novi pozitivan slučaj, što bi ipak moglo poremetiti planove kineskih vlasti.

U Kini je od COVID-19 obolilo više od 81.000 ljudi, dok je zabilježeno gotovo 3.300 smrtnih slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 16.000 ljudi, a potvrđeno je više od 380.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related