Kina uvela sankcije za 28 američkih zvaničnika zbog rezolucije o zločinima nad Ujgurima

Date:

Kina je uvela sankcije za 28 zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uključujući i bivšeg ministra vanjskih poslova Mikea Pompea.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine vijest o sankcijama saopćilo je nedugo nakon što je novi američki predsjednik Joe Biden inauguriran u novog šefa države.

– Tokom posljednjih nekoliko godina, neki antikineski političari u SAD-u su iz svojih sebičnih političkih interesa, predrasuda i mržnje prema Kini, ne pokazujući uvažavanje interesa kineskog i američkog naroda, planirali, promovirali i izvršili niz ludih poteza kojim su se ozbiljno umiješali u kineske unutrašnje stvari, potkopali kineske interese, vrijeđali kineski narod i ozbiljno poremetili kinesko-američke odnose – navodi se u saopćenju.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je američko Kongresno-izvršno povjerenstvo za Kinu optužilo Kinu za počinjenje zločine protiv čovječnosti i moguće genocida nad Ujgurama i drugim manjinskim zajednicama u zapadnoj provinciji Xinjiang.

– Kineska vlada namjerno radi na uništavanju ujgurskih i drugih manjinskih porodica, kulture i vjerskog opredjeljenja – navodi se u godišnjem izvještaju kojeg je američko povjerenstvo objavilo prošle sedmice.

Zvanični Peking je pak poručio da kineska vlada čvrsto brani kineski nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese.

Među sankcionisanim su zvaničnici administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa Peter Navarro, Robert O'Brien, David Stilwell, Matthew Pottinger, Alex Azar, Keith Krach i Kelly Craft, Kao i John Bolton i Stephen Bannon.

– Ovim osobama i članovima njihove uže porodice zabranjen je ulazak na teritorij Kine, u Hong Kong i kineski Macao. Njima i kompanijama i institucijama povezanim s njima je također zabranjeno poslovanje s Kinom – navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova.

(Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related