Kina: Wuhan djelimično otvoren nakon dva mjeseca potpune izolacije

Date:

Wuhan, grad u Kini u kojem je počela pandemija koronavirusa, djelimično je ponovo otvoren nakon više od dva mjeseca potpune izolacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tako su u subotu zabilježene gužve na željezničkoj stanici Wuhan, iako je prema izvještajima lokalnih medija, ljudima dozvoljeno da uđu u grad, ali ne i da iz njega izlaze.

Wuhan, glavni grad provincije Hubei, zabilježio je više od 50.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom. Najmanje 3.000 ljudi u Hubeiju je umrlo od bolesti COVID-19.

No, prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije Kine, broj zaraženih u cijeloj zemlji je dramatično opao. Prema NHC-u u subotu su zabilježena 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, ali su svi uvezeni.

Zbog toga Kina je najavila privremenu zabranu za sve strane posjetioce, čak i ako imaju vize ili dozvole boravak. I kineske i strane aviokompanije ograničene su na jedan let sedmično, a letovi ne smiju biti popunjeniji od 75 posto kapaciteta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 27.800 ljudi, a potvrđeno je preko 600.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 130.000 ljudi.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related