Kineska ambasadorica: U Kini živi 21 milion muslimana

Ambasadorica Bo je istakla vrlo uspješnu saradnju Kine i BiH, koja svake godine napreduje kako u ekonomskom smislu tako i kulturnom.

U razgovoru s reisu-l-ulemom ambasadorica Bo je kazala da u Kini trenutno živi oko 21 milion muslimana. “Žive uglavnom u zapadnom dijelu Kine u autonomnim pokrajinama, koje su nastale formiranjem Narodne Republike Kine. Muslimani uživaju slobodu vjere, kako u privatnom životu tako i na javnim mjestima. U Kini se nalazi preko 35 hiljada džamija i preko 40 hiljada imama. Kineska islamska asocijacija, osnovana 1953. godine, državna je asocijacija u kojoj uzimaju učešće svi vjernici. Asocijacija ima saradnju s različitim muslimanskim organizacijama“, kazala je ambasadorica Bo, naglasivši da se Ambasada NR Kine u BiH stavlja na raspolaganje ako Islamska zajednica želi uspostaviti aktivniju saradnju s Islamskom asocijacijom u Kini.

Reisu-l-ulema Kavazović je izrazio zahvalnost na posjeti, poželio ambasadorici ugodan boravak u našoj zemlji u narednom periodu te potvrdio da je BiH kao i Islamskoj zajednici važna saradnja s Republikom Kinom. Reisu-l-ulema je iskazao i zadovoljstvo što Islamska zajednica ima podršku Ambasade da u okviru svojih planova poboljša ovu saradnju kao i odnose s Islamskom asocijacijom u Kini.