Kirgistan: Demonstranti zauzeli zatvor i izveli bivšeg predsjednika Atambayeva

Prema posljednjim informacijama, u neredima na ulicama Biškeka, glavnog grada Kirgistana, dosad je poginula jedna, a povrijeđeno 590 osoba. Demonstranti su upali u zatvor i “oslobodili” bivšeg predsjednika zemlje Almazbeka Atambayeva.

Demonstranti koji su protestovali protiv rezultata parlamentarnih izbora održanih u Kirgistanu u nedjelju, 4. oktobra, u glavnom gradu Biškeku sinoć su zauzeli predsjedničku palatu i parlament koji se nalazi u istoj zgradi.

Predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov obratio se političkim snagama, za koje tvrdi da stoje iza nereda u njegovoj zemlji.

Tvrdeći da je situacija u zemlji pod njegovom kontrolom, predsjednik Jeenbekov pozvao je sve političke snage da daju prednost interesima zemlje nad svojim vlastitim interesima i da se pridržavaju zakona.

Rekao je kako pokušava aktuelnu situaciju s događajima na ustavnu osnovu i savjetovao je Centralnoj izbornoj komisiji da preispita kršenja zakona tokom izbornog procesa i da poništi izbore ako je to potrebno.

Jeenbekov: Izborni rezultati su samo izgovor

Skrećući pažnju na događaje u zemlji, Ceenbekov je izjavio da su neke političke snage večeras htjele preuzeti vlast, koristeći kao izgovor rezultate izbora.

Podsjetio je da je naredio sigurnosnim snagama da ne pucaju na demonstrante, te dodao:

“Do sada smo poduzeli sve moguće mjere kako bismo spriječili pogoršanje situacije. Stabilnost u državi i društvu mnogo je značajnija je od saborskog mandata.”

Jeenbekov je također zatražio od političkih stranaka koje stoje iza događaja da smire svoje pristaše i da se udalje sa mjesta na kojima se trenutno nalaze, kao i da se drže dalje od provokacija.

U nedjelju, 4. oktobra, u Kirgistanu su održani parlamentarni izbori. Četiri od ukupno 16 stranaka uspjele su preći izborni prag. Pristaše preostalih 12 političkih stranaka potom su izašle na ulice glavnog grada sa zahtjevom da se izbori ponište.

Demonstranti su sinoć kasno zauzeli predsjedničku palatu i parlament koji se nalazi u istoj zgradi. Policija je tokom protesta koristila suzavac i šok-bombe.

– Čeka se obraćanje pristalicama bivšeg predsjednika Atambayeva –

Demonstranti su tokom noći zauzeti i zatvor u blizini predsjedničke palate, u kojem boravi bivši predsjednik zemlje Almazbek Atambayev.

Nakon sukoba i nereda ispred zgrade Državnog odbora za nacionalnu sigurnost, demonstranti su probili glavni ulaz i ušli u zatvor, odakle su izveli bivšeg predsjednika Atambayeva i predali njegovim pristalicama. Očekuje se da će se Atambayev obratiti pristalicama okupljenim na trgu Ala Too.

Na nekom od gornjih spratova predsjedničke palate jutros je iz još nepoznatih razloga izbio požar, no saznaje se kako je stavljen pod kontrolu intervencijom vatrogasaca. U zgradu su ušli brojni demonstranti uzvikujući parole “Kirgistan”.

(Preporod.info/Agencije)