Klanjana dženaza hadži Hamdiji Kolaru, bio mujezin džamije Budakovići od 1950. godine

Date:

Danas je u Sarajevu, na mezarju Budakovići, klanjana dženaza-namaz hadži Hamdiji Kolaru, koji je u ponedjeljak, 14. februara, u 90. godini života preselio na ahiret.

Hadži Hamdija Kolar bio je mujezin džamije Budakovići, još od 1950. godine.

– Hamdija je rođen u Sarajevu gdje se i školovao i završio stolarski zanat 1949. godine. Prvi put je mujezinio u džamiji Budakovići 1950. godine za ramazan, kada je zamijenio rahmetli Nuragu Šišića. Od tada pa sve do unazad par godina bio je mujezin naše džamije prepoznatljiv po prelijepom ezanu osmanskog stila – rekao je o hadži Hamdiji Kolaru imam džemata Budakovići Amer-ef. Ekmić.

Učestvovao je u svim akcijama vezanim za obnovu i održavanje džamije koja svoj današnji izgled, između ostalih vrijednih džematlija, duguje baš njemu, dodao je Ekmić.

– Iza njega će, kao trajni podsjetnik, ostati drvena mimbera (mala kopija mimbere Begove džamije), drvene ograde na musandari, ulazna vrata na džamiji i ostali drveni detalji kao ukras naše džamije – poručio je imam džemata Budakovići Amer-ef. Ekmić.

Hadži Hamdija Kolar će ostati upamćen kao jedan od onih koji su stalnim dolaskom u džamiju čuvali džemat, ezan, onih koji su tiho, skromno, ali ustrajno i predano živjeli islam.

Ukopan je na mezarju Budakovići.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related