Klizanje u Beču uz inovativna sigurnosna rješenja

Date:

Bečki ledeni san, jedno od najvećih klizališta na otvorenom u svijetu, otvara danas svoja vrata. 

Kako bi se moglo održati popularno klizanje na 8.300 metara kvadratnih ispred gradske vijećnice, osmišljeno je inovativno rješenje. Naime, svi klizači će nositi privjesak koji vibrira i svijetli kada se prekrši sigurnosna udaljenost.

Bečki ledeni san na trgu “Rathausplatz” održat će se 26. put i trajat će 66 dana, sve do 28. februara 2021. godine. Za bezbrižno klizanje događaj će biti prilagođen trenutnoj situaciji. Broj posjetilaca će ove godine biti umanjen, a umjesto štandova s hranom i pićima, klizačima će biti dostupni automati s toplim i hladnim napicima.

Kacige i klizaljke za iznajmljivanje temeljito će se dezinficirati nakon svake upotrebe, prenosi Fena.

Kako bi mogli bezbjedno sprovesti događaj, organizatori su uveli sistem za održavanje socijalne distance na klizalištu. Svaki posjetitelj na ulazu ostavlja svoje lične podatke i preuzima “Community Distance Marker”. Privjesak će svijetliti, vibrirati i oglašavati se ako se distanca od najmanje 2m između klizača prekrši. Kad se klizači razmaknu, uređaj prestaje slati upozorenja. Porodice i razredi se mogu prijaviti kao grupe, tako da neće morati održavati distancu jedni od drugih.

Pored upozorenja uređaj omogućava i evidenciju kontakata. Za vrijeme boravka snima sve kontakte između klizača koji su proveli više od 7,5 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra. Podaci se čuvaju 28 dana i koriste se isključivo za obavještavanje kontakata u slučaju zaraze.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related