Kljujićev govor mržnje osudili brojni pojedinci i institucije: Mahrama je pravo svake žene

Izjavu Stjepana Kljujića, ratnog člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine (RBiH), o ministrici obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo (KS) Naidi Hota- Muminović i njenoj mahrami, osudili su brojni nosioci javnih funkcija, političari, prosvjetni radnici, kao i brojni građani i aktivisti za ljudska prava.

Kljujić je sinoć u gostovanju na FACE TV na vrlo pogrdan način za ministricu Hota- Muminović kazao je da je “zabrađena”, aludirajući na hidžab, mahramu koju nosi. 

– Ja kad vidim onu ministricu obrazovanja u Kantonu Sarajevo, zabrađena. Pa šta ona misli, šta misle ono malo inovjeraca djece, kad je vide… – kazao je, između ostalog, Kljujić,

Ovu njegovu izjavu osudila je Vlada KS kao neprimjerenu, ističući da Vlada potcrtava da sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja podrazumijeva pravo svakog da može postupati u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, i odbacujući Kljuićevu insinuaciju da hidžab vrijeđa bilo koga.

– Ovakav komentar u javnom prostoru je govor mržnje koji se, nažalost, normalizuje diljem BiH – saopćila je Vlada KS.

Kljujićevu izjavu osudio je i Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda (NIP) iz koje ministrica Hota-Muminović dolazi.  

Pozvao je Kljujića da se javno izvini ministrici Hota-Muminović, ali i svim ženama, vjernicama koje nose hidžab. 

Kazao je da bi kraći razgovor ministricom Hota-Muminović mnogo pomogao Kljuiću da shvati šta čitav život nije znao i da se predrasuda riješi.

 – Pomoglo bi mu sigurno i da se javno izvini Naidi i svim drugim ženama koje ponosno nose hidžab. Pomoglo bi mu da skine ovu veliku mrlju sa svog imena, imena koje je u istoriji naše zemlje veoma važno – istakao je na svom Facebook profilu Konaković. 

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro, za Preporod.info je poručio da je odijevanje stvar ljudskih sloboda.

– Preslušah izjavu nekoliko puta i još se čudom čudim. Odijevanje je stvar ljudskih sloboda i ljudskih prava. Mahrama je pravo svake žene i niko joj to pravo ne treba uskraćivati, bez obzira da li se radi o ženi na javnoj funkciji ili u nekoj drugoj sferi života. Sloboda govora je neupitna i nikome se ne može ista ograničavati – naveo je Sivro. 

Dodao je i da je Kljujić ovakvom izjavom “prešao sve granice”.

– Ahlak, bonton, moral i slični pojmovi i ono što oni sadržavaju propisani su zakonima, kako pisanim tako i nepisanim, i sastavni dio su kulture ljudi koji žive na ovim prostorima – kazao je Sivro.

Izjavu je osudio i Savez bošnjačkih nevladinih organizacija koji okuplja 42 udruženja iz cijele Bosne i Hercegovine.

– Ovakav islamofobični komentar prema ministrici koja obavlja javnu funkciju samo zbog toga što je žena koja nosi hidžab je eklatantan primjer homofobičnog i rodno zasnovanog verbalnog nasilja u javnom prostoru. Nazivanje pokrivenih žena “zabrađenim” predstavlja ličnu uvredu za sve žene koje nose hidžab.

Bilo koja žena čiji je vlastiti izbor i pravo da nosi hidžab ne može biti kritikovana zbog tog svog uvjerenja u demokratskom društvu. To se posebno odnosi na one žene koje su svojim trudom i radom stekle odgovarajuće stručne kvalifikacije za obavljanje državnih funkcija.

Stoga je nužno da kao društvo osudimo vrijeđanje žena sa hidžabom u javnom prostoru. Funkcioneri koji obavljaju javne dužnosti su podložni kritici samo na osnovu svoga rada i rezultata za zadatke koje su im povjereni u vršenju takvih dužnosti.

Kljuić, koji je uživao simpatije Bošnjaka zbog svoje bosanske politike tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, je navedenim činom “pao” u očima našeg naroda. Dužan je da uputi javno izvinjenje ministrici Hota-Muminović te da se u budućnosti suzdrži od vrijeđanja žena sa hidžabom. Tražimo od nadležnih policijskih i tužilačkih organa da krivično procesuiraju ovakav i sličan govor mržnje – navodi se u saopćenju Saveza bošnjački NVO-a.

(A.N./Preporod.info)