Klub “Prijatelji knjige Čikago” donirao 124 knjige Osnovnoj školi u Grahovu

Date:

Klub “Prijatelji knjige Čikago” prikupili su potrebna sredstva, kupili i školskoj biblioteci Osnovne škole “Sead Ćehić” u Grahovu kod Velike Kladuše donirali 124 knjige.

Naslovi poput “Aska i vuk”, “Starac i more”, “Vlak u snijegu”, “Patuljak vam priča” i “Priče iz davnine” sada su dostupni djeci da im pomognu u svijetu spoznaje, odrastanja, izgrađivanja vlastitih stavova, razvoju ličnih interesovanja i kompetencija. 

Siba Kikanović, članica  Kluba knjige, ističe zadovoljstvo zbog saznanja da će poklonjene knjige biti od koristi bar jednom djetetu.

 – Radosna sam i vjerujem da će ove knjige pomoći djeci. Sreću i snove ne možeš pokloniti, ali zato možeš knjige i onda to dođe na isto– kazala je ona.

Zemira Porčić također nije krila svoju radost.

– Kako čovjek ne bi bio sretan kada vidi dječije osmijehe i vesela lica. Oni su najiskreniji kritičari. Nadam se da će i oni postati ljubitelji knjige, neiscrpnog izvora znanja- izjavila je Zemira.

Ismeta Keserović, učiteljica je u Čikagu i uspješno vodi KUD “Krajiški biseri”, a, iako nije članica, prijateljica je Kluba  i učestvovala je u akciji za biblioteku u Grahovu.

– Vjerujem da su na našim prostorima biblioteke onakve kakve ih mogu osposobiti uposlenici. Jako me raduje čijenica da smo na ovaj način pomogli tom procesu i da će naša djeca čitati djela na našem jeziku – kazala je ona.

Čitati i djelovati

Hafiz Amir Čauš, imam Zapadno-bosanskog džemata i osnivač kluba “Prijatelji knjige Čikago”, podsjetio je da je knjiga odgovornost, te da je Božiji Poslanik tražio korisno znanje,  ono koje odgaja, odvraća od lošeg, koje koristi drugima i usmjerava na konkretna dobra djela.

– Upravo ova ideja – čitati i raditi dobro, nastojanje je i vodilja Kluba knjige Čikago, kaže hafiz Čauš.

Aktivnosti članova Kluba su brojne, a hafiz Čauš navodi da sje Klub, u saradnji sa džematom WBICC, organizacijom “Helping Hearts of Bosnia&Herzegovina”, mnogim prijateljima i simpatizerima, prošlog ljeta realizirao donaciju oko 10.000 KM za kupovinu knjiga, tačnije 660 lektira, za biblioteku Osnovne škole (OŠ) Bužim, koja broji 1.362 učenika

– Potpuno je obnovljen bibliotečki fond škole, čiji učenici nisu imali dovoljno lektira. Važno je istaći da naše članica Zemira Porčić i Aziza Ljubijankić svake nedjelje vode školu bosanskog jezika u prostorijama džemata, podučavajući našu djecu slovima, riječima, gramatici bosanskog jezika i uopće čitanju. Ovo je njihov volonterski, nesebičan rad i ideja koja je direktno proistekla iz našeg Kluba – zaključio je hafiz Amir Čauš.

Prijatelji knjige u Čikagu čitaju klasike domaće i svjetske književosti, a zatim im je zadatak njihovo društveno, vjersko i aktuelno tumačenje.  Hafiz Amir Čauš navodi da je do sada pročitano i analiziranao 26 knjiga.

Hafiz također podsjeća da je ovo prvi klub ove vrste pri jednom džematu u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Klub broji 12 članova, ali je otvoren i svi ljubitelji knjige su dobrodošli, bez obzira na kojem se kontinentu nalazili i koliko geografski bili udaljeni – jer ih knjiga spaja.

R.A.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related