Knjiga “Omer ibn Abdulaziz” prevedena na bosanski jezik

Date:

viber_image_2021-05-07_18-41-17.jpg - Knjiga

Omer ef. Sikira, glavni imam Medžlisa Islamke zajednice (MIZ) Vitez, preveo je na bosanski jezik knjigu “Omer ibn Abdulaziz”, autora Ali Muhammeda es-Sallaba, te smo ovim povodom razgovarali sa prevodicem.

Omer ef. Sikira je pojasnio da je autor knjige, dr. Muhammed es-Sallabi, istaknuti libijski fakih, pisac, historičar, politički analitičar.

– Za našu publiku je veoma značajno ukazati na to da je dr. es-Sallabi jedan od članova šerijatske komisije koja stoji iza vjerodostojnosti, kod nas široko poznate i popularne serije Hazreti Omer koja se već duže vrijeme emitira i reemitira na brojnim televizijskim stanicama, posebno tokom mubarek mjeseca ramazana. Autor nije nepoznat našoj čitalačkoj publici. Do sada je preveden određen broj njegovih djela na bosanski jezik koja su veoma pozitivno ocijenjena i lijepo dočekana od strane naših čitalaca. Radi se o knjigama koje kazuju o Isa a.s., Siri Allahovog poslanika, s.a.v.s., o Ebu Bekru, r.a., Omeru, r.a., Osmanu, r.a., Muaviji, r.a., Salahudinu, krstaškim ratovima, Osmanskoj državi, Mehmedu Fatihu, Omeru Muhtaru, o šijama i haridžijama, i sada evo najnovije što se pojavilo, a to je knjiga o Omeru ibn Abdulazizu, knjiga biografsko-historijskog tipa koja kroz život jednog od najznačajnih halifa emevijske države i svih halifa općenito, govori o određenom periodu iz historije islama. Važno je istaknuti, kada govorimo o prevedenim knjigama dr. es-Sallabija na bosanski jezik, da se radi o samo jednom dijelu veoma bogatog autorovog spisateljskog opusa na arapskom jeziku – naveo je ef. Sikira.

Naš sagovornik je istaknuo da je knjiga izuzetno vrijedna zbog tematike i obilja korisnih informacija i podataka koji vjerno oslikavaju stanje i uslove života za vrijeme jednog od najsvjetlijih perioda islamske historije.

– Čitaoci svih profila: od učenika, studenata, profesora, historičara, političara, odgovornih ljudi, pa i za svoju djecu zabrinutih roditelja, će zasigurno u redovime ove knjige pronaći koristan i upotrebljiv materijal koji će im pomoći, kako u svakodnevnom životu tako i u poslovima kojima se bave. Od ogromnog bogatstva kojim knjiga obiluje, izdvojit ću samo nekoliko pokazatelja koji daju naslutiti o kako vrijednom djelu je riječ.

Podaci iz ličnog i javnog života halife Omera ibn Abdulaziza tretiraju sve životne oblasti, pa tako, čitajući ovu knjigu, sagledavamo ogromnu važnost u odabiru životnog druga, načinu odgoja djece, obrazovanju i duhovnom uzdizanju, spoznajemo važnost moralnih vrlina koje bi trebale krasiti svakog čovjeka a kamo li nekog ko se nalazi na odgovornom mjestu ili funkciji.

Historičari i oni koji se bave hadiskom naukom i duhovnim odgojem (tesavvufom), pronaći će u ovoj knjizi vrijedne podatke o ranom periodu razvoja i napredovanja islamske države, o sabiranju, pročišćavanju i pisanju hadisa Allahovog poslanika, s.a.v.s., o načinu na koji je država vodila računa o misionarima islama, školama etike i hadisa i slično – rekao je ef. Sikira.

Kako je za Preporod.info rekao, prevod knjige je okončan za puna dva mjeseca, tokom pandemije i reduciranih aktivnosti, što mu je omogućilo da se maksimalno posveti ovom projektu.

– Usudit ću se kazati je motiv koji me naveo na ovakav poduhvat vrlo “sebičan”: Moj prevod ove vrijedne knjige je skromni pokušaj da iskažem svoju zahvalnost na svim Allahovim blagodatima koje mi je darovao u životu. Molim Allaha Milostivog da korist koja će se proširiti od ove knjige bude ujedno i moj vid zahvalnosti osobama koji su odigrali veoma važne uloge u mom životu: prije svega mojim rahmetli roditeljima, zatim dr. Šefiku Kurdiću, mom prvom muallimu u mektebu, zatim Ševalu ef. Omerspahiću, imamu šehidu koji me naučio prvim harfovima u sufari i Ismetu ef. Šljivi, takođe imamu šehidu, koji me 1989. godine odveo u Gazijinu medresu, zatim onima koji su mi omogućili odlazak u Saudijsku Arabiju na školovanje i na kraju, svojoj dragoj hanumi koja je u svemu ovome odigrala veliku ulogu svojom podrškom i razumijevanjem – naglasio je Omer ef. Sikira.

Za kraj je poručio da je ova knjiga namijenjena svima, te da je odlično štivo za sve one koji se nalaze na bilo kakvim odgovornim mjestima i položajima, za ljude koji upravljaju drugima i raspoređuju dunjalučka dobra i bogatstvo, za one kojima je povjeren emanet uprave, odlučivanja, donošenja presuda i tome slično.

– Lik Omera ibn Abdulaziza veoma detaljno, kroz snažne primjere i historijske događaje, oslikava jednog pravednog i obrazovanog odgovornog čovjeka kojeg je Allah iskušao najvećim dunjalučkim iskušenjem; a to je vlast! Uprkos brojnim izazovima i teškoćama, halifa Omer je ostao simbol pravednosti, pobožnosti i učenosti sve do svoje smrti – kazao je Omer ef. Sikira.

(Rabija Arifović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related