Književna nagrada “25. novembar” za mlade pisce: Javni konkurs otvoren od 1. do 20. februara

Ovogodišnji Javni konkurs magazina “Stav” za mlade pisce otvoren je od 1. februara 2020. do 20. februara 2020. godine.

Stručni žiri, kojim u kategoriji mladi pisci predsjedava književni kritičar i publicista Hamza Ridžal, proglasit će pobjednika 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, objavio je ovaj magazin.

Nagradu “25. novembar” utemeljio je prije četiri godine sedmični časopis Stav uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH i partnerstvo BBI banke, a dosadašnji dobitnici iz oblasti “za životno djelo” bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019) i Halil Tikveša (2020).

Stručni žiri u 2020. godini činili su prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Almir Bašović, likovni umjetnik Džeko Hodžić, prof. dr. Sead Šemsović, doc. dr. Ena Begović-Sokolija,glavni urednik časopisa Stav Filip Mursel Begović i doc. dr. Nehrudin Rebihić.

Od 2019. godine nagrada “25. novembar” dodjeljuje se i u kategorijama za knjigu godine. U 2019. godini nagrada “25. novembar” prvi put u sarajevskoj Vijećnici dodijeljena je u kategoriji “Knjiga godine” književniku Asmiru Kujoviću za knjigu Nestorov pehar. 2020. godine nagrada za knjigu godine uručena je dr. Esadu Zgodiću za trilogiju Naučnici i upravljanje državom.

Jedini bosanskohercegovački sedmični list Stav u 2020. godini proširio je nagradu “25. novembar” s kategorijom “Mladi pisci” te raspisao javni konkurs za najbolje neobjavljeno književno djelo (poezija, proza, drama) na bosanskom jeziku. Stručni žiri dodijelio je 2020. godine u kategoriji “Mladi pisci” nagradu Ahmedu Kurti za knjigu pjesama Nebeski senat.

Ovogodišnji konkurs za mlade pisce otvoren je od 1. februara 2020. do 20. februara 2020, a stručni žiri, kojim u kategoriji “Mladi pisci” predsjedava književni kritičar i publicista Hamza Ridžal, proglasit će pobjednika 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Imenom nagrade i datumom proglašenja pobjednika sedmičnik Stav simbolički spaja dva najvažnija datuma za državnost Bosne i Hercegovine.

Sedmičnik Stav poziva mlade pisce da pošalju svoje rukopise (poezija, proza, drama) do 20. februara 2020. na adresu redakcije Stav: Zmaja od Bosne 88, na dva načina:

Konkurs nije anoniman te je obavezno da se uz rukopis dostavi puno ime i prezime te kontakt (adresa, broj telefona, e-mail). Pravo učešća imaju svi državljani Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačke dijaspore starosne dobi do 30 godina.

Najbolji rukopis bit će nagrađen objavom knjige u tiražu od 1.000 primjeraka u roku od 3 mjeseca nakon dodjele nagrade.

Ponosni partner projekta nagrade “25. novembar” za mlade pisce jeste BBI banka, a suorganizator Izdavačka kuća “Dobra knjiga”.

(Preporod.info)