Koç: ”Balkanska škola za mlade” dobar početak, mladi su budućnost

Date:

‘Balkanska škola za mlade”, obrazovna platforma iz oblasti humanističkih, društvenih i religijskih nauka, otvorena je danas na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

Ove godine 20 studenata sa bosanskohercegovačkih fakulteta imat će priliku učestovati u aktivnostima škole.

”Balkanska škola za mlade” se održava nekoliko godina na IUS-u, pod pokroviteljstvom Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske (YTB).

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç na otvaranju škole je kazao da ona predstavlja dobar početak za mlade jer su oni budućnost.

– Ponosni smo na njih jer oni predstavljaju budućnost svojih zemalja, ali igraju važnu ulogu između dvije zemlje, posebno u regiji. Mi pridajemo veliku važnost Bosni i Hercegovini i vjerujemo da stabilnost ove države utiče na stabilnost cijene regije – istakao je Koç.  

Poručio je da je Turska zemlja koja želi unaprijediti stabilnost i dobrobit BiH.

– Ovi mladi ljudi će biti pokretači stabilnosti i mira u budućnosti – naglasio je Koç.

Šef Odsjeka za društvene i političke nauke IUS-a Muhidin Mulalić je istakao da se ista škola za mlade održava u brojnim državama zapadnog Balkana.

– Cilj nam je da okupimo grupu mladih učenika koji će iskoristiti ovu školu za umrežavanje, sticanje znanja i iskustva, i za kreiranje platforme za mlade – rekao je Mulalić.

Kazao je da je program bogat, da ima šest modula i dvije radioce iz nekoliko oblasti, a da će učesnici na kraju programa posjetiti Tursku.

Student IUS-a Amar Karađuz, koji pohađa Balkansku školu, smatra da je značajna svim učesnicima, a pogotovo studentima završnih godina da bi stekli znanja i vještine koje će koristiti u budućnosti.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related