Koljenović: Osuđujemo napad na imama Budimlića i stojimo uz njega i njegovu porodicu

Odbor i članovi Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku i Islamskog centra Monticello (NY) izuzetno su pogođeni viješću da je u petak, 8. septembra, nakon sabahskog namaza fizički napadnut mr. Idriz-ef. Budimlić, imam Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku (BHICNY).

– Oštro osuđujemo takav anticivilizacijski čin, fizički napad, bez ikakvog povoda, na jednog čestitog i plemenitog čovjeka, imama, alima, intelektualca kakav je Idriz-ef. Budimlić, koji je upravo svojim dolaskom u New York i zasnivanjem radnog odnosa u BHICNY, donio toliko vedrine i topline u cijeloj bošnjačkoj, odnosno bosanskoj i sandžačkoj komuni, ali i drugim etničkim zajednicama čiji članovi redovno posjećuju Bosansko-hercegovački islamski centar i slušaju njegova zrela duhovna predavanja – navodi se u saopštenju.

Osudili su i postupak njujorške policije “koja se nije odazvala pozivu, da blagovremeno spriječe napad kriminalca na jednog čestitog i plemenitog čovjeka”.

– Nastojat ćemo da naše zajednice udruženo zahtjevaju od gradonačelnika New Yorka Erica Adama i Komesara NYPD da istraže kompletan slučaj, zašto se policija nije odzvala na poziv i kazne odgovorne! Jer je očigledno sa takvim neprofesionalnim postupkom su ohrabrili kriminalca da se vrati u BH. Centar i uradi tako zločinački čin. Zato, ovaj ciljani napad na imama Budimlića jeste napad na islam i muslimane, i na cijelu bošnjačku i bosansku zajednicu u SAD, koji su primjer rada i tolerancije – poručili su.

Apelovali su na policiju i njeno rukovdstvo kao i sve organe vlasti u gradu New Yorku “da ulože maksimalan trud u pronalasku počinioca ovog gnusnog zločina, javno osude njegov čin, u skladu sa zakonom kazne, odstrane sa ulica i time povrate sigurnost u nasim vjerskim objektima, ulicama kućama i gradu uopšte”.

Naveli su da se nadaju pozitivnom odgovoru od strane policije i vlasti grada New Yorka, te da će počinioc biti u što kraćem roku uhapšen i kažnjen. Kao i da će policija u budućnosti posvetiti više pažnje o sigurnosti svih vjerskih objekata.

Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku i Islamski centar Monticello (NY) navode da u svakom pogledu stoje na raspolaganju imamu Budimliću i njegovoj porodici.

– Molimo Gospodara svjetova da pomogne ef. Budimliću da se što prije oporavi i bez posljedica vrati na radno imamsko mjesto. Njegovoj porodici želimo da bude sabur i da shvate da imaju sve nas i da smo svi mi njihova jedna porodica – kaže se na kraju saopštenja koje potpisuje Ago Koljenović, predsjednik Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku.

(Preporod.info)