Komandnu dužnost EUFOR-a u Bosni i Hercegovini preuzeo general Anton Wessely

Date:

– Austrijski general Anton Wessely danas je u vojnoj bazi u Butmiru preuzeo komandnu dužnost EUFOR-om u Bosni i Hercegovini od generalmajora Alexandera Platzera.

Platzer je tom prilikom kazao da se u svom mandatu fokusirao na održavanje mira i stabilnosti, kao i na poboljšanje spremnosti da odgovore na bilo koje situacije, Također, pokušavao je, kako je kazao, održati vidljivost EUFOR-a širom zemlje.

Zahvalio je vojnicima i kolegama koji su radili na predanosti misiji, ističući da dolaze iz 19 zemalja te da obavljaju izvanredan posao.

Kao najbitnije momente tokom obavljanja dužnosti komandanta EUFOR-a, izdvojio je između ostalog vježbu ‘Brzi odgovor 21’ te donaciju Evropske unije od 10 miliona eura za deminerski bataljon Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Novoimenovani komandant Anton Wessely je kazao da će se u svom radu posvetiti nadogradnji uspjeha koji su postigli vojnici EUFOR-a te da će nastaviti podržavati aktivnosti i dodatne obuke koje bi uključile i predstavnike sigurnosnih institucija.

– Ključna stvar koju ćemo se truditi da postignemo je mjerljiv napredak za sve ljude u Bosni i Hercegovini i to ćemo raditi kroz saradnju s vlastima i sigurnosnim institucijama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice – dodao je general Wessely.

Operativni komandant EUFOR-ovih operacija general Brice Houdet je nakon primopredaje dužnosti, na upit novinara da prokomentira situaciji u Bosni i Hercegovini, kazao da trenutne poteškoće imaju političku, a ne sigurnosnu prirodu.

– Bio sam ovdje prije 26 godina i znam šta znače poteškoće sigurnosne prirode. To nije slučaj danas – istakao je Houdet.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related