Kome treba diskriminatorna pomoć? | Preporod.info

Date:

Piše: Nedim Hrbat

Srbija i Rusija u jeku pandemije koronavirusa COVID-19 daju pomoć, u vidu medicinskih materijala, opreme ili kadrova, samo entitetu RS, koji je tek administrativna jedinica države Bosne i Hercegovine. Hrvatska daje pomoć Hrvatima u BiH.

Srbija jeste, doduše, isporučila pomoć i Goraždu gdje su Bošnjaci apsolutna većina, ali nakon nevjerovatnog poniženja, odnosno pisma gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, koji je direktno od predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, zatražio pomoć.

Kakav cinizam i moralne vratolomije.

Ove “humanitarne” akcije ne mogu se uspoređivati sa pomoći država i međunarodnih organizacija drugim državama, niti se mogu ikako opravdati. Ovdje se u suštini ne radi o prijateljskim političkim odnosima država, nego o selekciji nacija i vrednovanju ljudskih života.

Nešto što bi trebalo biti i što se predstavlja aktom humanosti nije ništa drugo nego devalviranje ljudskih života i fašističko naslijeđe.

Bosna i Hercegovina je multinacionalna država. Njeno stanovništvo, iako sastavljeno od konstitutivnih naroda, ne čine ni samo Bošnjaci, Srbi, i Hrvati. 

Nije da Bošnjacima treba pomoć – preživjeli su kuge, ratove i genocide, pa će i koronavirus. No, nameće se logično pitanje: da li to Bošnjaci nisu “vrijedni” medicinske pomoći?

Da se podsjetimo, fašisti su nacije i ljude dijelili na vrijedne i bezvrijedne, a svoje akcije, ratove i genocid pravdali višim ciljevima odnosno očuvanjem (spašavanjem) sopstvene rase (nacije).

U tom iskrivljenom pogledu na svijet ljudi nisu jednaki. Njegova fundamentalna komponenta je rasna i nacionalna isključivost, nekim nacijama se daje prvenstvo u odnosu na druge, neke nacije zaslužuju opstanak, dok su druge osuđene na propast.

U ovom iskrivljenom pogledu na svijet Hrvati, odnosno Srbi, zaslužuju opstanak, dok se Bošnjaci trebaju sami snalaziti u borbi sa koronavirusom. Na sreću, oni to za sada vrlo dobro čine i ne zavise ni od ruske niti od srbijanske ili hrvatske medicinske pomoći!

P.S.

Pomoć entitetu RS je obećala i Mađarska, ali nakon što je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine upozorila Mađarsku i evropske institucije na ove akcije selektivne pomoći i zaobilaženja državnih institucija, Mađarska je promijenila odluku te je njena pomoć usmjerena na cijelu BiH.

Napomena: Tekst odražava stavove autora, a ne stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related