Komšić o slučaju Dobrovoljačka: Po nalogu Beograda korumpirano pravosuđe pokušava izmjeniti karakter sukoba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se povodom podizanja optužnice Tužilaštva BiH protiv pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, te protiv bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH, zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine. 

Optužnicom Tužilaštva u ovom slučaju obuhvaćeni su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

– Prilično je jasno da je ponovno pokretanje procesa u slučaju Dobrovoljačka pokušaj da se putem montiranih optužnica, u potpunosti izmijeni karakter oružanog sukoba u BiH. Po nalogu režima u Beogradu, a putem korumpiranog i politički pristrasnog pravosuđa, nastoji se poništiti činjenica srbijanske agresije, pri čemu će se napadači na Republiku Bosnu i Hercegovinu prikazati kao žrtve, a branioci Bosne i Hercegovine i Sarajeva kao zločinci, što ipak ne čudi, jer se radi o cjelovitom pokušaju revizije koji se odvija kroz mnoge društvene aspekte, pa stoga nije čudo ni što se odvija kroz otuđene dijelove Tužilaštva BiH – naveo je Komšić. 

On ističe da Tužilaštvo BiH danas ne bi ni postojalo kao ni pravosudne karijere mnogih u njemu, da pripadnici MUP-a i Teritorijalne odbrane RBiH, nisu 3.maja 1992. odbranili državu i njene i institucije, pa i pravo na postojanje ovakvog Tužilaštva BiH. 

– Osim toga, pokrenuti postupak smatram potpunom lakrdijom i sramotom. Prema stavu koji je utvrdio i Haški sud kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila je legitimna vojna meta. Tu je stvar jasna i nema potrebe za bilo kakvim procesom onima koji su na legalan i legitiman način djelovali, u cilju odbrane države. Neka se Tužilaštvo BiH pozabavi snajperistima i ostalim zločincima koji sa brda pobili preko jedanaest hiljada građana Sarajeva – dodao je Komšić.

(Preporod.info)