Konačni pad Američke imperije?

Date:

Screenshot_1.jpg - Konačni pad Aemričke imperije?
Foto: U novembru će kao protukandidat Donaldu Trumpu izaći demokrata Joe Biden, bivši potpredsjednik u mandatu Baracka Obame

Piše: Mirnes Kovač

Slike sa ulica američkih gradova mnoge američke neprijatelje je obradovala, a prijatelje zabrinula. Ogromna šteta je načinjena u protestima, desili su se brojni incidenti, mnogi poslovi su na ivici, pala je ekonomska aktivnost, za oporavak će trebati decenije, međutim, ne treba gubiti iz vida da je u protestima u kojima su učestvovali milioni ipak, veoma mali broj smrtnih slučajeva. To govori mnogo. Liderstvo možda jeste urušeno, ali američki sistem je izdržao!

U februaru 2017. godine u Londonu sam radio intervju sa Karen Armstrong, jednom od najprofiliranijih autorica o religiji danas.

I upravo početkom te 2017. godine, tada tek izabrani američki predsjednik Donald Trump počeo je svoj mandat koji će u narednom periodu sve do danas obilježavati afera do afere i generalno urušavanje američke politike na svaki način. Na moje pitanje “Da li će Zapad prežijveti?”, Armstrongova je ustvrdila kako uz Trumpa na predsjedničkoj stolici u Washingtonu i Brexit koji je godinu ranije izglasan u Velikoj Britaniji, “misli da ovo može dobrano označiti kraj zapadne hegemonije.”.

Kroz historiju, kazala mi je, sve velike sile su rasle i padale.

– Nijedna ne traje vječno. Gledajući unazad, u vremenu kada su padale velike imperije, ono što se obično dešavalo bilo je zato što su one iscrpile svoje resurse. Sada, Sjedinjene Američke Države imaju velika bogatstva, ali su također zadužene kod Kine i to veoma mnogo. Druga stvar koja se dešavala jeste tendencija da pokreću neosvojive ratove, dakle, ratove u kojima jednostavno ne mogu pobijediti. Također, ratove koji su nesmotreni ili čak protivni stvarnoj ideologiji određene velike sile. Vidjeli smo to u Vijetnamu, a potom su se desili Irak i Afganistan. Dvije potpune katastrofe koje su cijelu regiju gurnule u potpunu nesigurnost. I konačno, često postoji tendencija da se na čelo proguraju prilično čudni lideri. Na kraju Rimskog carstva imali ste Nerona i Kaligulu. Obojica su bili prilično ludi, na različite načine, a vladali su najvećom imperijom svijeta. Sasvim iskreno, Donald Trump možda nije lud, ali je zasigurno zaluđen kad su u pitanju politika i geopolitičke stvari. To je katastrofalno! Također, ovdje u Evropi imali smo Brexit. On je podijelio zemlju ravno po sredini… Dakle, sve ovo je veoma loše. Nisam sigurna da će biti dobro kada ovi koji čekaju u prikrajku istupe naprijed, mislim na Kinu i Indiju. Ko zna šta će se desiti. Kina je nekako interesantna, vidjeli ste u mojim knjigama. Ovo jesu teška vremena, i neće biti dobro ni za koga ako Zapad stvarno krene nistrmo! Desiće se odjeci širom zemaljske kugle. A da ne spominjemo činjenicu da gosp. Trump drži prst na nuklearnom dugmetu – kazala mi je tada autorica Armstrong.

Ovih proročanskih riječi autorice Armstrong sam se sjetio mnogo puta u posljednjih nekoliko godina, a posebno nakon što su SAD zapale u dvije teške krize posljednjih mjeseci. Bez obzira na potencijale, pandemija korona virusa pokazala je da su se i najrazvijenije zemlje jednostavno zatekle nespremne.

Više u printanom i digitalnom izdanju Preporoda.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related