Konaković – Pósa: Dobri bilateralni odnosi Mađarske i BiH, bez otvorenih pitanja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se sa ambasadorom Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztiánom Pósom.

Sagovornici su istakli dobre bilateralne odnose Mađarske i Bosne i Hercegovine bez otvorenih pitanja, a sa još dovoljno prostora za intenziviranje saradnje u oblastima telekomunikacija, finansija, energetike kao i nekih oblasti industrije koje se u Mađarskoj intenzivno razvijaju u posljednjih desetak godina.

Ambasador Pósa naglasio je izuzetno ozbiljan pristup Mađarske, kad se radi o pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini, pomoć koja nije deklarativna već angažirana kroz razne vidove saradnje počevši od ekonomske do stručno-savjetodavne.

Naveo je da je Mađarska zemlja koja svoj politički kapacitet razvija putem ekonomskih potencijala i da je i dalje spremna nastaviti Bosnu i Hercegovinu gledati kao važnog saveznika za budućnost.

– Ministar Konaković je izrazio zahvalnost Mađarskoj i ponovio stav da u aktuelnom političkom ozračju Bosna i Hercegovina što je moguće bolje iskoristi pogodnosti koje će joj ubrzati put ka Evropskoj uniji koristeći sugestije i svaki vid administrativne podrške koja joj je na raspolaganju – saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

(Preporod.info)