Koncertom ilahija i kasida završena manifestacija „Uzor si mi, Poslaniče“

Date:

Koncertom Ilahija i kasida održanom u Sali Narodnog pozorišta u Mostaru sinoć je završena jednomjesečna manifestacija o Allahovom poslaniku „Uzor si mi, Poslaniče“.

Na koncertu, kojim je dirigirala profesorica solo pjevanja Selma Droce, ilahije i kaside uz pratnju orkestra Sawt interpretirali su horovi Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar, Umjetničko društvo „Mostarske kiše“ i hor Karađoz-begove medrese. Zapažene solo nastupe ostvarili su AnelaHusković i Zerina Rahimić. 

– Fokus večerašnjeg konceta usmjeren je na kaside. Poruka svih koncerata ilahija i kasida uvijek je ista, samo način na koji se ona prezentuje je različita isto kao i Božija riječ, ona je nepromijenjena u vremenu i prostoru u kojem se nalazi.

Određene kompozicije, obzirom da su već duži vremenski period prisutne u eteru, tražile suprearanžiranje. Mi na repertoaru imamo i novih melodija ali nas večeras prvenstveno interesira  poruka koju želimo poslati – kazala je profesorica Droce, pojašnjavajući kako bi ona za ovu priliku i ovo vrijeme bila dosljedno slijeđenje Poslanika u svemu što ovdašnji muslimani jesu i što rade.

(H.E./Media centar)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related