Konferencija: Milenij opstojnosti bosanskog jezika

Konferencija je odgovor Bošnjaka koji žive u ovome entitetu na višemjesečna negiranja bosanskog jezika i sistemski planirane i provedene zabrane jezika u školama, a kroz cjelodnevni rad će ukazati na hiljadugodišnji kontinuitet bosanskoga jezika na ovim prostorima. 

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh, entiteta RS u najavi konferencije dao je izjavu za medije:
-Nikada u povijesti ovih prostora ni jedan narod nije bio suočen sa ovakvom jezičkom diskriminacijom kao što su Bošnjaci u RS. Ratom je prostor ovoga entiteta opustošen, ubijene su desetine hiljada ljudi, počinjen je Genocid, srušene sve džamije, Bošnjaci protjerani, silovani i zatvarani u logore… Dejton je potpisan da bi omogućio mir i ravnopravnost na cijeloj teritoriji BiH. Nažalost, vlasti RS još uvijek skrivaju masovne grobnice, dvadeset godina provode opstrukcije u provođenju Aneksa Sedam, zabranjuju i negiraju bosanski jezik, provode segregaciju i diskriminaciju. Djelovanjem vlasti RS Dejtonski mirovni sporazum značajno je ugrožen što život ne-Srba u ovom entitetu čini izuzetno teškim. Organizacija konferencije o bosanskom jeziku naš je odgovor na permanentna negiranja jezika kao temelja bosanskog i bošnjačkog identiteta. Pozvali smo stručnjake za jezik, pozvali nastavnike iz škola, roditelje djece kojima se jezik zabranjuje, ali i naše prijatelje iz svijeta, da prije svega ukažemo na ozbiljnost diskriminacije koju provode vlasti RS, ali i da zajednički krenemo u traženje izlaza iz ove veoma ozbiljne situacije. Želimo prije svega čuti i uvažiti mišljenje struke, kazao je potpredsjednik Salkić.

Za učešće u konferenciji prijavljeno je trideset jezičkih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke.