Konferencija o mogućnostima Islamske zajednice u prevenciji ovisnosti o kockanju

Date:

Naučno-stručna konferencija “Mogućnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u prevenciji ovisnosti o kockanju” bit će održana 11. decembra u Zenici.

Organizatori skupa su Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice za borbu protiv kockanja i Islamski pedagoški fakultet (IPF) u Zenici, a pokrovitelj Vijeća muftija Islamske zajednice (IZ).

Na otvaranju konferencije prisutnima će se obratiti reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, dok će pozdravne govore održati i dekan IPF-a Muharem Adilović, rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić i premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić.

Teološki aspekt razumijevanja ovisnosti o kockanju, Znanstvenoteorijska i emprijska saznanja o odrednicama problematičnog kockanja, Socijalna politika i javnozdravstvene strategije odnosa prema fenomenu kockanja, neke su od tema koje će biti obrađene tokom konferencije.

Planirano je također da eminentni stručnjaci govore i o psihosocijalnim determinantama kockanja mladih, pojavi kockanja kao strategije savladavanja svakodnevnice u BiH, kao i socio-demografskim aspeketima i obilježjima kocke, klađenja i igara na sreću među Bošnjacima u BiH.

Bit će riječi o literarnoj tematizaciji problema kocke, tretmanu kockanja u monoteističkim religijama židovstvu i kršćanstvu, praksi kockanja u vrijeme objave Kur'ana, te rasprostranjenosti igranja na sreću među srednjškolcima i značaj religioznosti kao faktora prevencije.

Islamska zajednica je 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja, te je sutrašnja konferencija jedan od doprinosa da se vjernicima skrene pažnja na tu štetnu i negativnu pojavu sa nesagledivim ekonomskim i moralnim posljedicama po bh. društvo, saopćeno je iz MINA-e.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related