Konjic: Održana promocija knjige “Miris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi”

Promotori su bili prof. dr. hfz. Halil Mehtić, prof. dr. Sead Redžepagić, Esad Bajić, pisac, Senka Bešlić, prevoditeljica. Moderirala: Amra Mušinović Husić. Umjetnički program su priredili hor Sejfullah, Latif Moćević, AcusticTrio/ALE, Elo i Ely. Promociji je prisustvovalo više od 250 Konjičana i Konjičanki što je čini zaista posebnom.

Prof. dr. hfz. Halil Mehtić u svom je obraćanju pojasnio, kako je u časopisu “Novi horizonti” dok je njime urednikovao, autorica počela objavljivati kolumne na kojima je “izgrađena” knjiga “Miris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi” te čestitao autorici na vrijednom djelu koje nudi lijepu sintezu stručnog i vjerskog štiva na temu oralne higijene.

Prof.dr. Sead Redžepagić je pored pozitivne stručne ocjene knjige u svom obraćanju poseban akcent stavio na hadise Božijeg poslanika Muhammeda,s.a.v.s., o ovoj tematici.

Autorica je u okviru promocije prezentirala i foto-video materijal koji je sačinila tokom hadža ove godine u kom je na neposredan način pokazala svakodnevnu upotrebu i način korištenja misvaka kod mnogih hadžija te, pored ostalog, prezentirala izgled samog misvaka i objasnila način i koristi njegove upotrebe.

U osvrtu na ovu knjigu, recenzenti su, pored ostalog naveli:

“Ovo je knjiga vrijedna pažnje jer je knjiga iz prakse, oplemenjena i nekim drugim elementima, vrlo simpatično, te je preporučujem za čitanje u cilju obogaćenja opšteg znanja” dr. spec. stom. protetike Ahmad Attar

“Specifičnost ove knjige ogleda se u činjenici da domaća stručna literatura ne nudi mnogo publikacija koje na ovakav način objedinjuju stručna, edukativna i iskustvena znanja s općim religijskim vrijednostima kao i u tematici, sveobuhvat-nosti, stilu pisanja, tezbog toga zaslužuje pažnju ne samo stručne nego i šire javnosti. S obzirom na sve pobrojane karakteristike, knjiga može poslužiti i kao priručnik za čitanje svim učesnicima u preventivnoj stomatološkoj zaštiti, kolegama stomatolozima, studentima i svim zainteresovanim čitateljima koji žele proširiti svoja znanja u oblasti dentalne higijene i oralnog zdravlja…” dr.stom. Džajić-Prevljak Ajla

“Knjiga „Miris misvaka u mojoj stomatološkoj praksi“ je ispisana na 198 stranica A5 formata s većim brojem fotografija. Sadrži 36 poglavlja koja obrađuju tematiku koju bih ja po svom shvatanju definisao u “oralnu kulturu”.

Ovo je stručna knjiga iz oblasti stomatologije, al je jednako tako poučna knjiga iz oblasti opće higijene i to ne samo fizičke nego i psihičke i duhovne higijene.

Čitanje ove knjigu tjera nas na nova promišljanja ne samo vrijednosti čistih zdravih zuba, nego vrijednosti govora, vrijednosti i snazi lijepi riječe, osmijeha, i mogu slobodno reći, da iako ova knjiga nije nikako ciljala da bude vjerska, osim što je pisala vjernica muslimanka i unijela u nju dio svoje vjere i kulture, više je vjerska nego mnoge vjerske knjige koje se bave ovom tematikom. Autorica je u knjigu pored svog velikog znanja, iskustva, utkala i ono što ne mora nužno ići uz samo znanje a to je ljubav, ljubav prema pozivu, ljubav prema pacijentu, kraće rečeno – ljubav prema lijepom. Ova knjiga nije pisana suho da kaže šta se ima kazati, iz njenih redova, svako malo, a između redova kontinuirano pojavljuje se autoričina želja da se krajnji rezultat utka u čitaoca, da on primi poruku i pouku. Kao što u svojoj praksi nije stomatolog koji gleda samo da popravi zub nego čini sve napore da popravi onoga ko je dopustio da se zub pokvari tako i u ovoj knjizi, ne piše da bi kazala šta zna nego da bi nas privolila na ono što je dobro.

To su, mislim i razlozi da ova knjiga nosi skoro poetičan naziv. Da nije riječi „stomatoločkoj” i “praksi“ ovakav naslov bi se mogao zadjenuti i na korice ljubavne poezije.

Knjiga doktorice Melihe Hebibović nije samo vrijedno djelo iz oblasti stomatologije nego i vrijedno štivo za konkretnije, duhu današnjeg vremena bliskije shvatanje i razumijevanje islamskih propisa i preporuka vezanih za oralnu higijenu.” Esad Bajić

Knjiga je štampana u izdanju fondacije “Lijepa riječ” Konjic. Urednik iste je Benjamin Mušinović, dok lekturu i korekturu potpisuju Azemina Mušinović i Merjem Mujkanović.