Kooordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam u mimohodu sa majkama Srebrenice

Majke Srebrenice od 1997. godine svakog 11. u mjesecu okupljaju se i mirnom šetnjom ulicama Tuzle, koju završavaju na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, podsjećaju i šalju poruku domaćoj i svjetskoj javnosti da svi krivci za genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini još uvijek nisu procesuirani.

Nakon sastanka u organizaciji Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH dr. Safija Malkić i koordinatorice Muftijstva tuzlanskog susrele su se sa koordinatoricama i članicama Aktiva žena MIZ Donji Vakuf i Asocijacije žena MIZ Jajce, koje su takođe došle da podrže Majke Srebrenice i zajedno se pridružile dostojanstvenoj i tužnoj koloni Srebreničanki. Nakon mimohoda u Gradskoj džamiji u Tuzli proučena je hatma-dova pred duše nevino stradalih u genocidu u Srebrenici.

Ispred Odjela za brak i porodicu koordinatoricama pri medžlisima poreporučeno je da jednom tokom godine sa džematlijkama i aktivisticama prisustvuju mirnoj šetnji sa Majkama Srebrenice i na taj način iskažu empatiju s njihovom boli, podrže ih u njihovom nastojanju da pravda bude zadovoljena i da se istina ne zaboravi i pokažu da nisu usamljene u tom cilju i na tom putu.