Kopčić: Za deset godina službe džematlije poklonile odlazak na umru

Date:

Hafez ef. Šošić je već deset godina imam u bugojanskom džematu Kopčić. Džematlije ovog povratničkog naselja izuzetno su zadovoljni dosadašnjim kvalitetnim i predanim radom svoga imama.

Džemat Kopčić je džemat na području Medžlisa Bugojno sa najboljim procentom upisanosti djece u mekteb. Ove godine od 52 djece, koji pohađaju osnovnu školu, njih 49 je upisano u mekteb.

U proteklih deset godina nema nijedno dijete u džematu, od prvog do devetog razreda, a da nije bilo upisano u mekteb. Deset prvačića iz Kopčića, koji su ove godine upisani u prvi razred osnovne škole, polaznici su i mekteba. U nedjelju, 29. decembra 2019. godine poslije podne namaza uz prisustvo velikog broja džematlija organizirane su 10. hatme polaznika mekteba Kopčić, a ujedno obilježena i deseta godina rada ef. Šošića u ovom Džematu. Trinaest polaznika proučilo je hatmu. Predstavljena su i četiri polaznika, koji su završili sufaru , te tri polaznika, koji su uspješno završila kurs za mujezina.

Ova prilika je iskorištena da se zahvali ef. Šošiću na dosadašnjoj službi. Naime, Džematski odbor mu je uručio zahvalnicu za deset godina uspješnog rada, a dzematlije i prijatelji iz austrijskog grada Linc pripremili su mu iznenađenje. Kao poklon plaćen put na umru. Inicijator ove hvale vrijedne aktivnosti bio je džematlija Semir Kevro, sa porodicom i prijateljima, koji radi u Lincu.

“Ovo je zaista prijatno iznenađenje za mene kao imama i zahvaljujem se džematlijama što su i na ovaj način izrazili našu uspješnu saradnju tokom proteklih deset godina. Ostvario sam jednu zaista uspješnu saradnju sa džematlijama i nadam se da ćemo i u budućnosti dobro surađivati i činiti dobro za našu zajednicu“, poručio je Hafez ef. Šošić, imam u džematu Kopčić.

Više možete pročitati u printanom i digitalnom izdanju Preporoda.

A.Mandžić/Preporod

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related