Kopenhagen: Tribina povodom 30 godina obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Date:

U danskoj prijestolnici Kopenhagenu je održana svečana tribina povodom 30 godina obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koju su organizirali Bosanski kulturni centar Kopenhagen u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Danskoj i Centrom za dijasporu „Mreža“.

Prisutnima na tribini se obratio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je, uz čestitku povodom predstojećeg Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, poručio da je neophodno ojačati veze između BiH i njenog iseljeništva. U tom kontekstu je izdvojio apelaciju koju je prije gotovo deset godina uputio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, a kojom su spašena državljanstva građana Bosne i Hercegovine iz dijaspore.

– Vi imate dvije domovine, ovu u kojoj su vam pružili ruku, gdje ste našli prihode i sigurnost i onu u kojoj su vaše emocije, sjećanja i gdje vam je srce. Uvjeren sam da ćete živjeti u obje – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da su posebna vrijednost Bosne i Hercegovine njeni ljudi, ali da je neophodno napraviti uređeni sistem. Izetbegović je podsjetio da je Bosne i Hercegovine jedna od najstarijih evropskih zemalja, koja je uvijek imala svoju posebnost, čak i u okolnostima u kojima je bila pod tuđom vlašću.

Govoreći o Referendumu o nezavisnosti, Izetbegović je podsjetio da je oko dvije trećine građana 29. februara i 1. marta 1992. godine izašlo na Referendum, a da se gotovo 100 posto njih izjasnilo za nezavisnost.

Odbranu BiH je nazvao čudom bosanskog otpora, pri čemu je posebno istaknuo značaj Armije Republike Bosne i Hercegovinei angažman političkog rukovodstva i diplomata.

– Narod kojem je Karadžić prijetio nije nestao. Nestali su Karadžić, Mladić, Prlić i njegova „šestorka“. Nažalost, nisu nestale tamne sile koje su proizveli, nacionalizmi, separatizmi – upozorio je Izetbegović.

Snaga BiH su, poručio je, njen legalitet i njene institucije, međunarodni prijatelji, a naročito bosanskohercegovačke patriote.

– Trideset godina muče Bosnu i Hercegovinu. Tri decenije. Sada pokušavaju da olovkom dovrše ono što nisu mogli tenkovima i genocidom. Mi im to ne smijemo dozvoliti dozvoliti. I naš odgovor će biti olovkom. Jedna po jedna olovka – kazao je Izetbegović, prenosi Fena.

Istaknuo je da u entitetu RS postoji jedinstvena lista probosanskih stranaka, te je pozvao građane BiH koji žive u inostranstvu da glasaju za bilo koga, ali da glasaju kako bi taj blok stranaka osvojio od osam do deset mandata u Narodnoj skupštini entiteta RS.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina naša kuća, te da se ne smije dozvoliti da je neko ruši ili zapostavlja.

Tribini su također prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Danskoj Emir Poljo, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda entiteta RS Alija Tabaković, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i zastupnik u Skupštini Kantona 10 Arif Kovačević.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related