Korona “natjerala” penzionere da prodaju komforne stanove i kupuju garsonjere

Date:

Slika stanja s nekretninama u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije korona virusa dosta je izmjenjena. Dok najstarija populacija prodaje svoje komforne stanove i kuće, jer su ih male penzije natjerala na to, veliki je broj osoba srednje životne dobi koje su odlučile svoj novac uložiti u kupovinu krova nad glavom.

Najpopularniji stanovi su im oni do pedeset kvadratnih metara, sa jednom spavaćom sobom. 

U agencijama za prodaju nekretninama kažu da najstariji bh. građani sve češće kod njih navraćaju i stidljivo nude svoj stan ili kuću na prodaju uz zahtjev da im pronađu manji koji bi kupili. Ističu da je ova pojava posebno izražena u centru Sarajeva, gdje penzioneri, na primjer, prodaju stanove na Ciglanama, Grbavici ili Breci i kupuju na Dobrinji ili Ilidži.

– Najviše rastužuje što kažu da stan moraju prodati što prije, te ga daju i jeftinije, jer im je potreban novac koji im ostane nakon što kupe manji stan. Najčešće se odlučuju za garsonjeru, a ostatak novca troše za hranu i lijekove – pojašnjavaju iz nekoliko agencija koje smo kontaktirali.

Da su penzioneri su zbog prevelikih životnih troškova primorani da komforne stanove “mijenjaju” za skromnije domove, potvrdilo nam je bračni par Halida i Mujo iz Sarajeva.

– Mislili smo da ćemo u starosti moći uživati u stanu kojeg smo kupili dok smo radili. Nikad nismo ni pomislili da ćemo nešto što smo čisto pošteno zaradili morati prodati jer od penzije ne možemo uživati čak ni u onome u šta smo čitav život ulagali – kažu ovi supružnici.  

Mladi o kupovini krova nad glavom skoro i ne razmišljaju. Većina ih kako kaže čeka neka bolja vremena.

Agenti za prodaju nekretnina tvrde da kupovina u ovoj godini uprkos pandemiji nije opala, navodeći i da nije došlo ¸do neke značajne promjene ni u cijenama. 

Iz Agencije za statistiku Federacije BiH navode da je broj prodatih stanova u prvom kvartalu 2020. godine manji za 8,2 posto, a cijena prodatih stanova manja je za 1,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2019. godine.

Broj prodatih stanova u drugom kvartalu 2020. godine veći je za 5,1 posto, a cijena prodatog stana veća je za 1,4 posto u odnosu na drugi kvartal 2019. godine.

Statistički podaci pokazuju da je u Federaciji BiH u prvom kvartalu 2020. godine prodato 246 novih stanova sa prosječnom cijenom 1.768,8 KM po metru kvadratnom. U drugom kvartalu 2020. godine prodato je 247 novih stanova sa prosječnom cijenom 1.751,0 KM po metru kvadratnom.

– U Sarajevu je prodato 76 stanova sa prosječnom cijenom 2.081,6 KM po metru kvadratnom, dok je u drugim općinama u Federaciji BiH prodat 171 novi stan sa prosječnom cijenom 1.585,3 KM po metru kvadratnom – podaci su Zavoda za statistiku Federacije BiH.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related