Korona “ostavila” bez posla sudije i matičare

Date:

U prvih šest mjeseci ove godine smanjen je broj razvoda, ali i sklopljenih brakova u našoj zemlji. Na to je uveliko uticala novonastala situacija sa korona virusom. Sudeći po podacima Agencije za statistiku BiH, posla nisu puno imali ni matičari, ali ni sudije.

Iz Agencije navode da se od januara do jula ove godine 5.290 osoba odlučilo na zajednički život i izgovorilo sudbonosno “DA”, što u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine pokazuje smanjenje za 29,94 posto.

Poređenja radi u istom razdoblju 2019. godine sklopljeno je za više od 2.000 brakova, čak 7.551.

Korona se drastično odrazila i na bračne zajednice i to na način da je broj razvoda prepolovljen, pa su zabilježene 892 rastave za šest mjeseci ove godine, dok se 1.140 parova razišlo u istom razdoblju prošle godine. 

Među ovim brojem svakako je značajan i broj razvoda brakova muslimana, što je zabrinjavajuće, iako je Poslanik a.s. za brak kazao “Od dozvoljenih stvari, najmrže djelo Allahu je razvod braka.” 

Prilikom bračnih nesuglasica mnogi vjernici ”zaobilaze” bračne propise, neki zbog neznanja, a neki zbog strasti, postupajući po svom nahođenju i nanoseći tako nepravdu kako sebi tako i bračnom drugu i potomstvu. 

“A ako se bojite razdora između njih dvoje, onda pošaljite jednog suca iz njegove, a jed­nog iz njene porodice. Ako oni žele izmirenje, Allah će ih pomiriti!…”, kaže se u 35. ajetu sure En-Nisa.

U situaciji kada se iscrpe sva sredstva i načini za izmirenje supružnika, islam je propisao talak – razvod, kao jedan od zadnjih načina za rješavanje bračnih problema koji se ne mogu riješiti na drugi način. 

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Tri su stvari ozbiljne i u šali: brak, razvod i vraćanje (žene).” (Ebu Davud i Tirmizi od Ebu Hurejre, radijallahu anhu). 

U jednom od pitanja upućenom fetva-i-eminu Islamske zajednice u BiH se kaže:

“Moj muž i ja ponekad znamo dugo raspravljati o nekim stvarima i čak se ponekad u tolikoj mjeri posvađati, da moj muž potegne teške riječi. Ja sam večeras u svađi rekla kako sam glupa, na što je on rekao: ‘Ja neću da živim sa glupom ženom. Mi se razvodimo. Sutra ćemo da se dogovorimo kako da podijelimo ovo para što imamo.’ Dalji tok rasprave nije više podrazumijevao razvod braka. Molim vas da mi kažete kakav šerijatski status mi sada imamo. Koje su tačno riječi koje podrazumijevaju razvod braka.  

U odgovoru se navodi da je razvod braka je samo posljednje rješenje bračnih nesuglasica. Prije toga, podcrtano je, treba uložiti maksimalan trud da do razvoda ne dođe. Oba bračna druga, ukoliko im je stalo do očuvanja braka, trebaju izbjegavati situacije koje dovode do svađa i razmirica. Kur'an preporučuje da se pokuša izmirenje putem arbitražnog vijeća.

Razvod braka je Bogu najmrža dozvoljena stvar, pa prema tome, onaj koji se za to opredijeli, opredijelio se za Bogu mrsku stvar.

– Muž se naročito treba čuvati da ne upotrebljava riječi koje znače razvod braka. U vašem slučaju, ako je muž namjeravao tim riječima razvod braka, onda se to tretira kao jedan razvod poslije kojeg teče period iddeta od tri mjesečna pranja ili do poroda ukoliko postoji trudnoća. Ukoliko je imao samo namjeru prijetnje ili vršenja pritiska na suprugu da prestane sa svađom, onda se to ne tretira kao razvod braka. Ako je mislio da se razvodite odmah, opozivi razvod je nastupio ukoliko je to prvi ili drugi razvod. Ako je mislio na budućnost, onda razvod nije nastupio. Zavisi od njegove namjere koju on mora pojasniti uz punu odgovornost. 

Opozivi razvod je dva puta, a poslije trećeg razvoda nastupa neopozivi razvod. Nakon opozivog razvoda, supružnici mogu nastaviti živjeti u braku ukoliko muž opozove razvod tokom iddeta. Opoziv može biti riječima, a može biti i djelom, kao npr. intimnim odnosom. Ako se to ne desi tokom iddeta, brak se može obnovit uz novi ugovor i novi mehr. Nakon neopozivog razvoda, brak se ne može obnoviti osim da se žena preuda pa se razvede od novog muža. U svakom slučaju, s razvodom braka se ne treba igrati ni verbalno ni praktično. To je jedna od najvažnijih i najtežih odluka u životu čovjeka i zato to treba maksimalno ozbiljno shvatiti i tako se ponašati – navodi se.

Muslimani i muslimanke, svakako moraju da vode dosta ruačuna o ovome pitanju, te ga olahko ne shvataju.

Zanimljivo je da su zabilježena znatna odstupanja I kada je riječ o broju novorođenih osoba. S obzirom da je manje sklopljenih brakova, manje je i rođenih beba. U Bosni i Hercegovini tokom prvih šest mjeseci 2020. godine registrovano je 11.993 živorođene djece, što u odnosu na isti period 2019. godine pokazuje pad broja živorođenih za 6,03 posto. 

(A.N./Preporod.info) 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related