Korona virus: Bilježe se konstantna povećanja oboljelih

Date:

Sarajevo je najveće žarište novog talasa pandemije korona virusa koji je zahvatio našu zemlju, a nakon laboratorijskih analiza 1.952 uzoraka, podaci pokazuju da su danas u glavnom naše zemlje evidentirane 824 novozaražene osobe, dok je devet osoba preminulo.

Od ovog broja, 501 novozaražena osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.  

U Sarajevu su veliki redovi ispred COVID ambulanti i drive in punktova za testiranje na korona virus.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tvrde da su svi kapaciteti popunjeni i da su ljekari iscrpljeni. Tamo je smješteno 666 pacijenata i mjesta više nema. Nedostaje liječnika i medicinskih sestara u većini zdravstvenih ustanova u gradu. Dio medicinskih radnika se zarazio, pa su na bolovanju. 

– S obzirom da mladi umiru, da se bolnice pune, uhvatila me neka jeza. Grad je djeluje nekako sablasno, ljudi potišteni i u strahu. Situacija je ozbiljna – kazao je za Preporod.info Amir Dervišević, pozivajući na odgovorno ponašanje svih građana.

Iz Opće bolnice upućen je apel građanima da budu disciplinovani i solidarni i da poštuju preporučene epidemiološke mjere. U COVID odjelu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” jutros se nalazi 161 pacijent. 

Zaraza je buknula i u drugim bh.gradovima, pa se s povećanim brojem zaraženih pacijenata bori Travnik, Bihać, Mostar, Goražde…

U Zavodu za javno zdravstvo Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) ističu da je sve veći broj mlađih osoba koji zahtijevaju hospitalizaciju.  

–  Trenutno imamo pogoršanje epidemiološke situacije, s obzirom da smo u posljednja 24 sata zabilježili 32 nova slučaja, od toga 12 pacijenata imamo u KC na liječenju zbog komplikacija, tri pacijenta u Kantonalnoj bolnici Goražde i 113 aktivno zaraženih osoba, dok se 318 nalazi u izolaciji – navela je Medina Bičo, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo BPK. 

U Kantonalnoj bolnici Goražde navode kako je veoma teška i ozbiljna situacija i da posljednjih dana konstantno bilježe povećanje broja oboljelih. U slučaju pogoršanja i većeg priliva pacijenata u Kantonalnoj bolnici Goražde morat će biti aktiviran i izolatorijum koji je pripremljen od Kriznog štaba, a uz angažman osoblja Kantonalne bolnice i zdravstvenih radnika Doma zdravlja. 

Iz Vlade BPK i bolnice apeluju na UKC u Sarajevu, kao i na ostale zdravstvene ustanove, da hitno reagiraju i pomognu u pronalasku ljekara. Kantonalna bolnica u Goraždu ima problem zbog nedostatka specijalista anesteziologa i pulmologa. 

– Zdravstveni radnici se zaista hrabo bore, angažovani su svi, ali problem nedostatka specijalista je problem sa kojim se Goražde ne može samo izboriti, zbog toga apelujem na sve zdravstvene ustanove da pomognu Goraždu tako što će nam poslati jednog pulmologa  – kazala je Aida Obuća, premijerka BPK.

Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku dosegla je granicu popunjenosti. U novom valu virusa kliničke slike su sve teže i teže, a pacijenti sve mlađi. Bolnica može primiti oko 100 osoba, a tamo je zadnja dva dana bilo 119 pacijenata. Klinička slika je sve teža, a godišta sve manja. Ljekari su itekako zabrinuti. 

– Tu imamo i jednog pacijenta 90+ godište, to se u prva dva vala nije dešavalo i to je nešto što mene dodatno zabrinjava – izjavio je Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti u Travniku. 

Iz bolnice upozoravaju građane da je došlo do eksplozivnog rasta broja COVID-19 oboljelih pacijenata, te ih mole da poštuju mjere propisane od Kriznog štaba. 

– Svaki dan sve je veći broj pacijenata koji se upućuju u našu ustanovu. Bolnica čini i činit će sve da prevladamo ovu tešku situaciju budući da se uz sve navedeno i sve veći broj naših uposlenika razboljeva, tako da smo u ovom času angažovali dodatne medicinske kadrove kako bi svima pružili potrebnu pomoć – navode iz Bolnice za plućne bolesti Travnik.

Pored nedostatka smještajnih kapaciteta problem je i nedostatak radnika. 

– Imamo tri sestre na prijemu, niti jedemo, niti pijemo. Nema se kada. Trenutno stanje je – puno. Radi se od jutra do mraka, novi slučajevi stalno pristižu – kaže medicinska sestra Merima Spahić. 

Zbog svakodnevne potrošnje medicinske opreme, lijekova i kisika zaposlenici ove javne ustanove su zabrinuti. Međutim, naglašavaju da će se i dalje boriti svim raspoloživim sredstvima da obezbijede pacijentima adekvatnu uslugu. 

I u Zeničko-dobojskom kantonu evidentan je porast broja oboljelih. Najveći problem predstavlja povećan broj bolničkih pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Vrlo je malo pacijenata koji dođu u bolnicu a da im nije potrebna kiseonička ili respiratorna podrška.  

KBZ povećala kapacitete intenzivne njege i uradila razvod kiseonika, ali problem predstavlja obezbjeđenje dovoljne količine kiseonika na tržištu.  Nadležni su iskazali strah da će, ako se takav trend nastavi,  doći u situaciju da nećemo moći adekvatno odgovoriti potrebama takvih pacijenata.  

Epidemiološka situacija u Bijeljini pogoršana je u posljednjih nekoliko dana. Iz tamošnje bolnice zatražili od nadležnih da pooštre kontrole poštivanja mjera. U COVID bolnicama u Bijeljini hospitalizovano je 58 osoba, među kojima je sve više mladih sa teškom kliničkom slikom. 

Zbog pogoršane epidemiološke situacije Štab civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) najavio je restriktivnije mjere koje bi trebale biti usvojene na sjednici sutra, 18. marta. 

– Predloženo je uvođenje novih mjera kako bi se negativan trend zaustavio kao i povećanje nadzora trenutnih mjera od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za inspekcijski nadzor. Sjednica Štaba civilne zaštite bit će održana 18. marta, kada bi trebale biti usvojene i nove mjere – saopšteno je iz Štaba civilne zaštite ZHK-a. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related