Korona virus se širi i u Africi: Slučajevi zaraze potvrđeni u 26 zemalja kontinenta

Date:

Potencijalno smrtonosni korona virus proširio se i u Africi, a do sada su slučajevi zaraze potvrđeni u 26 zemalja tog kontinenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u Kini, a potom i u najmanje 146 zemalja i regija u svijetu, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnu pandemiju Covid-19.

U svijetu je korona virusom zaraženo najmanje 165.000 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je blizu 6.500 osoba.

Nakon Azije, Evrope i Amerike, epidemija se počela širiti i u Africi, pa i tamošnje vlasti poduzimaju brojne preventivne mjere.

Južnoafrička Republika, Kenija, Džibuti, Gana, Maroko, Gabon, Senegal, Etiopija, Mauritanija i još neke afričke zemlje obustavile su nastavu u obrazovnim ustanovama i ograničile putovanja u zemlje i regije najteže pogođene pandemijom.

Korona virus se na sjeveru Afrike pojavio posredstvom zaraženih ljudi koji su stigli iz Evrope, a potom se proširio i na unutrašnjost kontinenta.

U Južnoafričkoj Republici do sada je potvrđen 61 slučaj zaraze korona virusom, dok je istim virusom zaraženo najmanje 126 Egipćana. U Alžiru je zaraženo 48, u Maroku 28, a u Senegalu 24 osobe.

Pojava korona virusa u Africi je izazvala veliki strah da bi moglo doći do brzog širenja zbog činjenice da su slabi zdravstveni kapaciteti i infrastruktura u većini afričkih zemalja. Otkazana je većina manifestacija i skupova širom kontinenta.

Do sada su zbog zaraze korona virusom u Egiptu preminule dvije osobe, u Alžiru četiri i po jedna osoba u Sudanu i Maroku.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related