Košarac: Saradnjom svih nivoa vlasti odgovoriti na izazove u domaćoj privredi

Date:

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac organizovao je danas videokonferenciju s ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisom Pašalićem i Federacije BiH Šemsudinom Dedićem, te predstavnicima kompanija koje posluju u mesnoj industriji.

Košarac je izrazio podršku mjerama entitetskih vlada i resornih ministarstava u cilju ublažavanja posljedica epidemije koronavirusa na domaću poljoprivredu. Naglasio je da je potpuno posvećen zaštiti domaće privrede, naglasivši da će njegova politika, kao resornog ministra, ići upravo u tom pravcu u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH.

Tokom videokonferencije razgovarano je o problemima u mesnoj industriji, s fokusom na ostvarene viškove proizvodnje i mogućnost njihovog plasmana na tržište. Konstatovano je da je neophodno uspostaviti jasnu i kontinuiranu komunikaciju između proizvođača i prerađivača mesa kako bi se na efikasniji način mogli rješavati uočeni problemi.

Zaključeno je da će resorna entitetska ministarstva na temelju egzaktnih podataka o prerađivačkim kapacitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH dostaviti spiskove proizvođača koji ostvaruju višak proizvodnje, u cilju pomoći domaćim poljoprivrednim kapacitetima.

Košarac je naglasio da će od Ureda za veterinarstvo BiH zatražiti da u koordinaciji sa nadležnim tijelima u Federaciji BiH i Distriktu Brčko ubrza proces ukidanja vakcinacije protiv klasične svinjske kuge. Naglasio je da je Republika Srpska u tom pogledu završila svoj dio posla. Precizirao je da će nakon realizacije ove mjere biti omogućen nastavak izvoza svinjskog mesa u Makedoniju, što će značajno olakšati posao domaćim privrednim proizvođačima. 

Učesnici današnje videokonferencije izrazili su podršku nastojanjima ministra Košarca da se u komunikaciji i saradnji svih nivoa vlasti u BiH odgovori na postojeće izazove u domaćoj privredi. Istaknuto je da će se nastaviti sa ovakvim modelom komunikacije, te najavljeno da će naredni sastanak biti održan za desetak dana, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related