Kosovo: Član parlamenta traži smjenu ambasadora u Francuskoj zbog distribucije karikatura poslanika Muhammeda a.s.

Date:

Zamjenik predsjednika Skupštine Kosova i predsjednik Turske demokratske partije Kosova (KDTP) Fikrim Damka zatražio je od Vlade Kosova da razriješi kosovskog ambasadora u Francuskoj Qendrima Gashija, koji je distribuirao novinske članke na društvenim mrežama koji uključuju uvredljive karikature poslanika Muhammeda a.s..

Damka je poručio da neće glasati ni za jedan zakon, osim za zakon o COVID-19 i zakon o ekonomskom oporavku, dok se ambasador Gashi ne razriješi dužnosti. Prema Damki, koji predstavlja parlamentarnu grupu manjinskih, nesrpskih poslanika “6+”, Gashi je svojim postupkom doveo Kosovo i sebe u veoma težak položaj.

Damka je kazao da je ambasador Gashi podijelio antiislamsku poruku, čime je prekršio Ustav i temeljne vrednosti Republike Kosovo, a to su međuvjerska tolerancija i unitarni karakter zemlje.

Kosovski poslanik Damka je naglasio da je premijeru i predsjedniku Kosova poslao pismo sa zahtjevom za smjenu ambasadora Gashija, ali da se to nije dogodilo.

– Vrijeđanje poslanika Muhammeda a.s. je vrijeđanje cijelog islamskog svijeta. Svi treba da reagujemo, bez razlike, Turci, Albanci, Bošnjaci, Romi i Goranci, kada je riječ o djelovanju koje šteti našoj vjeri i zato je velika sramota za nas da ćutimo i da ne preduzmemo ni jedan korak u zemlji u kojoj je 90 posto stanovništva islamske vjeroispovijesti – kazao je Damka.

Ambasador Kosova u Francuskoj Qendrim Gashi je na svom Facebook profilu napisao da mu je jako žao što su neki ljudi možda povrijeđeni njegovom objavom, ali to je zato “što nisu znali detalje i kontekst novinarskog članka”. Gashi je objavljivanje stranica francuskog lista „Le Figaro“, gdje su kao ilustracija korištene karikature časopisa “Charlie Hebdo”, opravdao činjenicom da on „ne cenzuriše medije“, prenosi Anadolija.

Gashi je objavio karikaturu poslanika Muhammeda a.s. nekoliko dana nakon ubistva francuskog učitelja Sameula Patia, koji je učenicima u učionici pokazao karikature poslanika Muhammeda a.s. Učitelju je 16. oktobra ispred njegove škole na periferiji Pariza, odrubio glavu 18-godišnjak, kojeg je policija kasnije ubila.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related