Kosovo dobilo državni telefonski kod 383

Ministrica za dijalog, Edita Tahiri, izjavila je da postignutim sporazumom Kosovo dobija državni telefonski kod 383, koji će biti dodijeljen od Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), 15. decembra 2016. godine.

“Naša država će imati svoj telefonski kod kao i druge države i imaće punu suverenost nad svojim telefonskim kodom, dok će svi kodovi koji su do sada bili u upotrebi (381, 377, 386) biti izbačeni iz upotrebe”, kazala je Tahiri, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Ministarka je istakla da je Sporazum o telefonskom kodu postignut zahvaljujući maksimalnom angažovanju EU, te da su zaključci koji preciziraju obaveze iz tog Sporazuma u punom skladu s Briselskim sporazumom o telekomunikacijama iz 2013. i Akcionim planom usvojnim 2015. godine.

Po riečima ministrice Tahiri, Sporazum je u punom skladu i sa zakonima i Ustavom Republike Kosovo.

Srbija je, navodi se u saopštenju, obavezna da pošalje pismo ITU da se slaže da telefonski kod bude dodijeljen Kosovu i ta obaveza mora biti realizovana do 3. decembra 2016, dok se Kosovo obavezuje da izda privremenu i ograničenu dozvolu za mobilnu telefoniju jedne nove kompanije mts.d.o, kompanije registrovane prema Zakonu Republike Kosovo.

“Ovoj kompaniji će biti dodijeljeni frekvencioni resursi dovoljni da se pokriju zone, koje aktuelno pokriva teritorji Kosova tokom trajanja privremene i ograničene licence. Operator o kome je riječ, čak će biti ograničen i brojem korisnika (kupaca) u ovlaštenom periodu. Ista kompanija će biti ovlaštena za rad u fiksnoj telefoniji na osnovu zakona Kosova. Svi ilegalni operatori koji su do sada djelovali bez licence na Kosovu biće ugašeni”, navodi se u saopštenju i dodaje da će tokom tranzicionog perioda do implementacije državnog koda Kosova biti korišteni i novi i stari telefonski kodovi.

Na području bivše Jugoslavije prije raspada korišten je kod 38. Nakon raspada zajedničke države dodijeljeni su trocifreni kodovi u rasponu od 381 do 389:

381 – Srbija, 382 – Crna Gora, 383 – Kosovo, 385 – Hrvatska, 386 – Slovenija, 387 – Bosna i Hercegovina, +388 sada nepostojeća organizacija ETNS, 389 – Makedonija.

Kod 384 još uvijek nije nikome dodijeljen.

Radio BIR/Agencije