Kotor Varoš i ramazan: Vjernici ustrajni u ibadetima

Date:

Tokom ovogodišnjeg mubarek mjeseca ramazana aktivnosti na području Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš, prilagođene su trenutnim okolnostima, shodno instrukcijama i preporukama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  i nadležnih  entitetskih organa, kazao je za Preporod.info glavnim imam MIZ Kotor Varoš Samir ef. Delić.

On je istakao kako se vjerske aktivnosti obavljaju u svih deset  aktivnih džemata i jednom punktu, za koji je, uz želju džematlija kako bi se održao kontinuitet ramazanskog života, angažovan student koji predvodi vjerske aktivnosti. 

Na dnevnim namazima, teravih-namazu, osim imama i muezina kao i na džuma-namazu, prisustvuju članovi džematskih odbora koji ne pripadaju rizičnoj skupini, a ostale džematlije, prema preporukama Rijaseta, teravih-namaz i dnevne namaze obavljaju u svojim kućama u porodičnom ambijentu, rekao je Samir ef. Delić.

Dodao je da se mukabela uči u jedanaest džamija, a mogućnost prisustva mukabeli imaju učači i članovi džematskih odbora, dok džematlije po preporuci mukabelu prate putem RTV BIR.

Naglasio bih spremnost džematlija da ostaju ustrajni u svojim ibadetima  i pored izazova koji su nas zadesili u ovogodišnjem ramazanu, te njihovu visoku svijest i odgovornost u pridržavanju  uputstava Rijaseta, kada je u pitanju prisustvo namazima i posjeta džamijama, istakao je glavnim imam Medžlisa IZ  Kotor Varoš.

Mektebska nastava također je prilagođena aktuelnom stanju i izvodi se online i tokom mjeseca ramazana, a planiran je i itikaf. Imami su aktivni i na društvenim mrežama, gdje dijele korisne sadržaje putem društvenih mreža i grupa.

– Prema instrukcijama nadležnih institucija organizirali smo se  na način da pružamo usluge putem naših imama, džematskih odbora i Medžlisa kako bi džematlije bile uslužene shodno svojim potrebama i željam – kazao je Delić.

U svom radu imami poseban akcenat stavljaju na pružanje pomoći džematlijama koje za to iskažu potrebu. U tome im pomažu članovi džematskih odbora, Mreže mladih i Odjela  za brak i porodicu.   

Osim toga što je pojava pandemije koronavirusa poremetila ustaljenu praksu, dosadašnje iskustvo rada imama sa džematlijama nije dozvolilo pometnju u odnosima. Naprotiv, ono ih je osnažilo, jer su i ranijih godina bili na usluzi svojim džematlijama. Ovu konstataciju potvrđuje činjenica da je veliki broj naših džematlija starije životne dobi i da su im imami i ranije pomagali oko pribavljanja hrane, lijekova i drugih potrepština, odvozili ih ljekarima, brinuli o njihovoj imovini, zdravlju i potrebama, komunicirali sa njihovim porodicama raseljenim po različitim djelovima svijeta.

Neka mi bude dopušteno da ovom prilikom kažem da sam i prije koronavirusa, a i sada, bezbroj puta u susretu sa imamima svjedočio da nose spiskove na kojima su evidentirane potrebe džematlija, zaključio je ef. Delić.

Dodao je da se nadaju da će u što skorije vrijeme otvoriti vrata svojih džamija i omogućiti prisustvo vjernika na dnevnim i noćnim namazima

– Molim  Svevišnjeg  Allah, dž.š., da primi naše ibadete, otkloni od nas nesreće i musibete, sačuva  nas od iskušenja koja nećemo moći podnijeti, da nas zaogrne strpljivošću i olakša da ostatak ramazana provedemo u ljepšim i  boljim okolnostima. Amin! –  kazao je ef. Delić

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related