Kotor-Varoš: Obilježen Dan državnosti BiH

Školska priredba

Obilježavanje je počelo u četvrtak 24. novembra 2016. godine  priredbom u Osnovnoj školi „1. Mart“ gdje su učenici svih razreda izveli program posvećen Danu državnosti BiH i svojim izvedbama recitala i predstava pokazali koliko vole i znaju o svojoj domovini, na oduševljenje prisutnih nastavnika, roditelja i drugih gostiju.

Tribina: Državnost Bosne i Hercegovine

U petak poslije jacije namaza na redovnoj tribini pod nazivom „Islamom kroz život hodim“ u džematu Hanifići-Čirkino Brdo predavanje na temu: Državnost Bosne i Hercegovine govorio je profesor historije u Tešnju Muhamed Halilović, koji je u svom emotivnom izlaganju ukazao na činjenice zbog kojih trebamo i moramo biti ponosni na bogatu historiju naše domovine. Program je uljepšao hor „ Amber“ koji je izveo nekoliko predivinih ilahija. Druženje džematlija je nastavljeno do kasno u noć uz kahvu i baklavu koju je pripremio vrijedni aktiva žena džemata Hanifići-Čirkino Brdo.

Turnir u malom fudbalu

Obilježavanje Dana državnosti BiH je završeno turnirom u malom fudbalu koji je organizirao džemat Šiprage, a u kojem su učestvovale ekipe svih kotorvaroških džemata. Turnir je održan u sportskoj dvorani u Kotor Varošu uz izuzetno fer i korektnu igru, a organizator turnira je obezbijedio pehar za pobjednike kao  i zahvalnice i ručak  za sve ekipe. U finalnoj utakmici ekipa džemata Večići je bila bolja od ekipe džemata Kotor, a treće mjesto je zauzela ekipa džemata Vrbanjci, pehar za far play je osvojila ekipa džemata Šiprage. Na kraju turnira učesnicima se obratio Mirzet-ef. Pezer imam džemata Šiprage čestitao im na korektnoj igri, a posebne čestitke je uputio pobjednicima.

Vlast na području entitetaRepublika Srpska ne priznaje Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ali to ne znači da Bošnjaci ne mogu naći načina da ga dostojno obilježe i na svoju djecu prenesu emanet očuvanja jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Domovino sretan ti Dan državnosti!!!