Kratina: Kupovina velikih količina namirnica i neadekvatno skladištenje može ugroziti zdravlje građana

Građani u Bosni i Hercegovini moraju obratiti maksimalnu pažnju da kupovinu namirnica animalnog porijekla prilagode stvarnim potrebama, izbjegavaju velike zalihe i neadekvatno skladištenje jer higijenski neispravne namirnice mogu ozbiljno ugroziti njihovo zdravstveno stanje, poručila je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Alma Kratina, doktorica veterinarske medicine i specijalista higijene i tehnologije namirnica.

– Vidljivo je da su inspekcijske službe suočene s jednim velikim teretom. Ono što je vidljivo jeste nedostatak inspektora na terenu kako u Federalnoj upravi tako i na razini nižih nivoa vlasti, naročito sanitarnih i zdravstvenih inspektora. To su sve neke činjenice koje ukazuju da svi kao građani moramo sami još dodatno razmišljati o svemu onome što se odnosi na higijenu namirnica koje kupujemo i konzumiramo. Naravno da trebamo voditi računa o tome – poručila je Kratina.

To je, navodi, posebno važno u vrijeme općeg prisustva virusa, kao što je pandemija korona virusa.

– S druge strane, ovdje je zaista, kada su u pitanju namirnice animalnog porijekla, neohodno voditi računa o tome da se ne prave velike zalihe, da jednostavno i ovdje pokažemo solidarnost. Jer, šta znači kupovati mlijeka, sira, svih tih namirnica u nekim velikim količinama i neadekvatno ih čuvati i skladištiti. To može dovesti u pitanje njihovu higijensku ispravnost – naglašava Kratina.

Istovremeno, dok pojedinci skladište velike količine tih namirnica iza ostaje veliki broj ljudi koji dolaze u trgovine prehrambenih namirnica koji će naići na prazne rafe i neće biti u prilici to da kupe.

– Pokažimo prvo solidarnost, a onda zaista odgovornost kada je u pitanju i provjera svega onoga što može ugroziti naše zdravstveno stanje, ako je nehigijenski i neispravno – napominje Kratina.

(Anadolija)