Kriv je: Krvniku potvrđena presuda

0
15

Konačnom presudom pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) potvrđena je prvostepena, iz 2017. godine, te izrečena kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću, potvrdila je urednica IIN Preporod Senada Tahirović koja je pratila presudu u haškoj sudnici. Konačnu presudu izreklo je petočlano Žalbeno vijeće MICT u Den Haagu.

Nakon prvog suđenja, koje je trajalo više od pet godina, prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Pretresno vijeće I osudilo je Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja koje su počinile srpske snage u Bosni i Hercegovini (BiH) u periodu od 1992. do 1995. godine. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora i to za genocid i progon, istrebljivanje, ubistvo i nečovječno djelo prisilnog premještanja sa područja Srebrenice tokom 1995. godine te za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju i nehumano djelo prisilnog premještanja u opštinama širom BiH, za ubistvo, terorisanje i protivpravne napade na civile u Sarajevu, kao i za uzimanje pripadnika Ujedinjenih nacija za taoce.

Vijeće je utvrdilo da je Mladić počinio zločine svojim učešćem i doprinosom u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP), odnosno sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Sarajevo, udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za Srebrenicu i udruženom zločinačkom poduhvatu vezanom za uzimanje talaca.

Mladić je prvostepeno oslobođen optužbe za genocid u nekoliko opština u BiH tokom 1992. godine. Pretresno vijeće je većinom glasova, uz protivno mišljenje sudije Oriea, utvrdilo da su neposredni počinioci u nekoliko opština namjeravali da unište bosanske Muslimane u tim opštinama kao dio zaštićene grupe. Međutim, sudije su zaključile da su bosanski Muslimani koji su bili meta napada u svakoj od opština predstavljali relativno mali dio i nisu na druge načine predstavljali značajan dio zaštićene grupe. Shodno tome, Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razumni zaključak bio kako su neposredni počinioci posjedovali potrebnu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih Muslimana.

Mladićeva odbrana je tvrdila kako je prvostepenu presudu obilježio niz pravnih i činjeničnih pogreški sudija uz tvrdnju da nisu uzete u obzir olakšavajuće okolnosti. Stoga su tražili poništenje presude i njegovo oslobađanje, te predlagali čak i ponavljanje suđenja ili umanjenje kazne.

Kako je danas saopćeno, Žalbeno vijeće je odbilo Mladićevu žalbu na nepravično suđenje, uz izdvojeno mišljenje sutkinje Nyambe. Odbijene su i Mladićeve žalbe na prvostepenu presudu za sveobuhvatni UZP. Žalbeno vijeće konstatira da nije dokazao kako je Raspravno Vijeće pogriješilo. Uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, Žalbeno vijeće je odbilo i druge Mladićeve žalbe među kojima i onu prema kojoj njegov alternativni prijedlog da se Sarajevo smatra “legitimnim vojnim ciljem” ocjenjujući da nije razuman.

Screen Shot 2021-06-08 at 15.42.28 Prisca Matimba Nyambe.jpg - Kriv je: Krvniku potvrđena presuda
Prisca Matimba Nyambe, predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove

Ni u drugim tačkama, Mladićeva žalba nije usvojena.

Nisu usvojene ni žalbe Tužilaštva, a posebno je privukla pažnju činjenica da nije usvojen dio žalbe koji se odnosi na genocid u dodatnih pet opština u BiH. Naime, Tužilaštvo je tražilo od Drugostepenog vijeća da Mladića proglasi krivim i po tački 1. iz optužnice i za genocid u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica. U nove dokaze u ponovljenom postupku uvrštena je i masovna grobnica Tomašica, a činjenice o njoj su Tužilaštvu bile nezaobilazan i ključni dokaz za ono što su tvrdili. Mladiću je potvrđena prvostepena presuda za genocid u Srebrenici.

Ratku Mladiću danas je potvrđena presuda doživotnog zatvora. Zločinac će ostati u pritvoru Mehanizma dok se ne dogovori transfer u zemlju gdje će izdržavati kaznu.

(Preporod.info)