Krizni štab Ministarstva zdravstva KS razmatra uvođenje restriktivnijim mjera

Date:

Zbog činjenice da je proteklih dana došlo do značajnog povećanja broja zaraženih što je promijenilo zdravstveno-epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS razmatra uvođeje restriktivnijih mjera, a o kojima će javnost biti blagovremeno informisana.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, trenutno je najviše zaraženih u najmnogoljudnijim sarajevskim općinama, i to na: Ilidži 154, u Novom Gradu 151, te u Novom Sarajevu 143 zaražene osobe.

Članovi Štaba naglašavaju da je osnovni razlog zbog kojeg je došlo do povećanja broja zaraženih nepoštivanje preporučenih mjera koje su na snazi.

Podsjećaju da na obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i održavanje fizičke distance od najmanje dva metra, te izbjegavanje masovnih okupljanja. Osim toga, ističu kako je potrebno sprovoditi kontinuirano čišćenje i dezinfekciju prostora, kao i pranje i dezinfekciju ruku.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS ponovo je uputio apel stanovništvu da se ponaša maksimalno disciplinirano i odgovorno, pridržava svih navedenih i propisanih mjera, te tako preuzme odgovornost za vlastito zdravlje i zdravlje svoje porodice.

– Posebno pozivamo stanovništvo da ne nasjeda na širenje neprovjerenih informacija i posljedično panike, te da bude aktivan sudionik borbe protiv koronavirusa, kao i da se informiše samo iz provjerenih i relevantnih izvora – naglašavaju iz Kriznog štaba, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related